Yinyang yoga

 

Yin Yang Yoga är ett blandat yogapass, uppdelat i två ungefär lika långa delar. De olika delarna representerar de två fälten i Yin-Yang symbolen, som har oändligt antal definitioner, alltid i form av parförhållanden. Några vanliga exempel på dessa är (Yang först): Ljus-Skugga, Synlig-Dold, Mjuk-Hård, Varm-Kall, Aktiv-Passiv, Yta-Djup, Funktion-Substans, Man-Kvinna, Sol-Måne, Snabb-Långsam, Utåt-Inåt. Genom dessa får Yin och Yang sina egenskaper och unika karaktärer, dessa försöker vi uttrycka med hjälp av vår yoga.

Yin-delen inleder passet, vi utför Yinyoga på samma sätt som under ett normalt Yinyogapass. Denna inåtriktade, passiva yogaform använder vi för att hitta och uppnå stillhet och avslappning, både fysiskt och sinnligt. Vi sträcker ut muskler, stimulerar bindväv och leder; vi rensar och stärker de kanaler (Nadier, Meridiander) som förmedlar livskraft (Prana, Qi) i kroppen. Samtidigt försöker vi släppa taget och hitta en inre stillhet, släppa distraherande tankar, vända vårt mentala fokus inåt och passivt njuta av upplevelsen.

Yang-delen avslutar passet, vi utför fysisk yoga med fokus på rörelse, styrka, värme och intensitet. Tanken är då att denna del ska vara den andras spegelbild. Vi återtar aktiv kontroll över kroppen, andningen och sinnet. De yogaformer som utövas här är blandade, huvudsakligen och vanligast är Vinyasayoga med sol- och månhälsningar, stående- och flow-sekvenser etc. Vi gör även övningar på golvet som ligger i linje med ovanstående fokus. En hel del variation kan förekomma, helt enligt Yangs impulsiva natur.

De två olikheterna i Yin-Yang ska ses som kompletterande och nödvändiga, där balansen dem emellan skapar en helhet som är större än delarna var för sig. De ska aldrig ses som i konflikt, de behöver varandra, de är sidor av samma mynt – bägge lika viktiga och betydelsefulla.

Ur ett yogaperspektiv innebär detta att vi med Yin-delen lägger en stabil grund, utifrån denna hittar vi sedan till en rikt uttryck av Yang. Genom kombinationen skapar vi en behaglig känsla av helhet och balans.

Information

Denna klass ingår i medlemsträning
Pris drop-in: 175 kr

Vår Yinyang yogalärare

Petra Henderson

Kontakta oss:
info@helhetsakademin.se
042 – 761 61

 

Besöksadress:
Östra Sandgatan 14, Helsingborg

Hitta till oss med buss:
Grön buss nr 4 och gul buss 218 (hållplats på Kvarnstensgatan)

 

Öppettider:
Tisdag - torsdag: 10.00 - 16.00
Övriga tider:
Öppet 15 minuter före klass, kurs eller evenemang.
Samtal och behandlingar enligt bokning och överenskommelse.