Sorgbearbetning

 

När man pratar om sorg eller kris, är det ofta i samband med ett dödsfall. Men sorgereaktioner kan även uppstå vid andra förluster. En skilsmässa, sjukdom, mobbning eller tillitsförluster är några exempel.

Det är med andra ord helt naturligt att i stort sett alla större förändringar och förluster i en människas liv kan utlösa en kris och sorgereaktioner. Vad de flesta av oss däremot saknar, är ett naturligt sätt att hantera sorgen och få tillbaka livsgnistan. Från tidig barndom har vi felaktigt fått lära oss hur vi ska hantera sorgliga och smärtsamma känslor, att döva smärta efter en förlust med hjälp av tillfälliga lättnader.

Ord som ofta förekommer i samband med en förlust:
● Var inte ledsen
● Var stark – för andras skull
● Sörj i ensamhet
● Ersätt förlusten
● Håll dig sysselsatt

Problemet är bara att det här är ord som talar till hjärnan, när det egentligen är hjärtat som behöver läkas. Här blir det tydligt att de rådande normerna i vårt samhälle för hur vi ska hantera sorg är till föga hjälp.

Att känna sorg efter en förlust är både normalt och naturligt. Uttrycket ”tiden läker alla sår” får oss att tro att vi kommer att må bättre bara vi låter tiden gå. Och ja, tid behövs för läkning, men det är vad du gör under tiden som avgör om du får läkning eller inte. En väg framåt kan vara att gå ett sorgbearbetningsprogram. Målet är att hjälpa dig att bearbeta smärtan, isoleringen och ensamheten som har orsakats av en känslomässig förlust, nyligen eller tidigare i ditt liv. Under kursen får du kunskap som gör det möjligt för dig att på egen hand bearbeta din sorg för att läka ditt brustna hjärta och därmed återfå din livsgnista.

Sorgbearbetningsprogrammet består av 8 timslånga mötestillfällen som kan genomföras antingen enskilt eller i grupp. I gruppformatet är vi minst 4 personer och då är tidsåtgången 2 timmar per tillfälle.

För att kunna genomföra programmet behövs en kursbok. Den kostar 250 kronor och kan köpas via Kristin Dahlberg som leder sorgbearbetningsprogrammet.

Det finns även möjlighet att boka tid för att bara komma och prata en timme.

För ytterligare information går det bra att mejla till: kristindahlberg@helhetsakademin.se

Pris

Pris: 950 kr
Längd: 60 minuter

Terapeuter

Kristin Dahlberg

Sorgbearbetning
Pris: 950 kr
Längd: 60 minuter

Sorgbearbetning 8 ggr
Pris: 6 800 kr
Tillfällen: 8 á 60 minuter
Giltighet: 1 år

Kontakta oss:
info@helhetsakademin.se
042 – 761 61

 

Besöksadress:
Östra Sandgatan 14, Helsingborg

Hitta till oss med buss:
Grön buss nr 4 och gul buss 218 (hållplats på Kvarnstensgatan)

 

Öppettider:
Tisdag - torsdag: 10.00 - 16.00
Övriga tider:
Öppet 15 minuter före klass, kurs eller evenemang.
Samtal och behandlingar enligt bokning och överenskommelse.