“Att behålla vårt blickfokus.”

av | mar 30, 2020 | 0 Kommentarer

Att behålla vårt blickfokus

Du har säkert någon gång hört ordet ”blickfokus” användas under en yogaklass.

Själv brukar jag använda det när jag guidar in till en särskilt utmanande position.

Ofta är det en stående position som kräver stor närvaro, fokus och en blick stadigt riktad mot en fast punkt.

På det uråldriga språket sanskrit är namnet för blickfokus ”drishti”.

Det är just det ordet som kommit till mig allt oftare den senaste tiden. Drishti. Dels för att själva ordet tilltalar mig – det sker något i mig varje gång jag uttalar det – men framförallt för att det hjälper mig att vara närvarande och fokuserad när verkligheten runt omkring oss blir alltmer overklig.

Det är svårt att inte bli påverkad. Flödet av information om den pågående pandemin går inte ens att överblicka. Ännu svårare är det att i den här enorma flodvågen av tidningsrubriker och dramatiska rapporter i olika digitala kanaler kunna urskilja vad som är sant och vad som inte är det. Tonläget har blivit alltmer uppskruvat. Den ena experten efter den andra hävdar att de till skillnad från alla andra experter har rätt. Så hur ska jag veta vem jag ska lyssna på? Jag är en yogalärare, inte en välutbildad epidemiolog.

I den stående, utmanande yogapositionen hjälper mitt drishti mig att behålla balansen, att inte ramla. Jag har valt att förhålla mig på precis samma sätt i den utmanande och krävande tillvaro vi plötsligt befinner oss i. Jag vänder mitt drishti inåt och lyssnar. Känner efter. Ska jag verkligen hamstra toalettpapper? Alla andra gör ju det. När jag riktar mitt mentala drishti mot det jag faktiskt vet, utan att bry mig om dagstidningarnas skildringar av tomma hyllor i matvaruaffärerna, inser jag att toalettpapper nog är bland det sista som kommer att ta slut i Sverige. Jag kan släppa det. Och genom att göra det, skingras min oro och det frigörs energi som jag riktar mot sådant som har betydelse på riktigt. Sådant som kan vägleda mig framåt nu när den invanda och trygga kartan över Livet inte längre stämmer överens med verkligheten.

Mitt inre drishti har gjort mig medveten, närvarande och fokuserad.

Och det är precis det jag behöver vara. Kanske mer än någonsin. Jag litar på Folkhälsomyndigheten och jag följer deras rekommendationer. Det gjorde jag nämligen innan det här corona-viruset tog hela världen som gisslan. Så varför ska jag inte göra det nu? Det är ju på den myndigheten landets främsta experter finns. 

Jag har stor förståelse för den oro och rädsla som finns bland många människor, särskilt bland de äldre som är den främsta riskgruppen. Men jag tror samtidigt att det finns vägar som kan hjälpa oss att gå från rädsla till respekt för situationen. Med bibehållet blickfokus, drishti, minskar risken för att vi går vilse och tappar balansen. Det är därför vi inte har stängt ner HelhetsAkademin. Det är därför vi fortsatt att hålla klasser, och det är därför våra terapeuter fortsatt att ta emot sina klienter. Vi behövs nämligen mer än någonsin just nu. Att fortsätta vara i rörelse är viktigt. Varje dag pratar jag med medlemmar som uttrycker stor tacksamhet för att vi är igång, att vi erbjuder en frizon som gör vardagen så mycket mer hanterbar, som erbjuder gemenskap och som skapar en ljus känsla av hopp.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att behålla vårt blickfokus och vända det i rätt riktning.

Wivi-Anne Nyberg

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om författaren: Wivi-Anne Nyberg

Wivi-Anne Nyberg är grundare och ägare av HelhetsAkademin och har varit verksam som yogalärare i snart tjugo år. Sedan 2015 har hon utbildat närmare 100 yogalärare i Ayur Yoga och Ayur Yin, två internationellt certifierade yogaformer som Wivi-Anne själv har skapat. År 2016 grundade hon HelhetsAkademin som genom åren hjälpt hundratals människor att återfå balans i livet.

Fler inlägg:

Kontakta oss:
info@helhetsakademin.se
042 – 761 61

 

Besöksadress:
Östra Sandgatan 14, Helsingborg

Hitta till oss med buss:
Grön buss nr 4 och gul buss 218 (hållplats på Kvarnstensgatan)

 

Öppettider:
Tisdag - torsdag: 10.00 - 16.00
Övriga tider:
Öppet 15 minuter före klass, kurs eller evenemang.
Samtal och behandlingar enligt bokning och överenskommelse.