Vad innebär det att vara hållbar för dig? Hur jobbar du med hållbarhet i det dagliga? Och hur kan du som ledare/HR bidra till balans och därmed personlig & kollektiv hållbarhet för 1) medarbetare och 2) teamet?

Dessa var några av frågorna under frukostföreläsningen om Hållbarhet som gick av stapeln i Helhetsakademins lokaler en tidig novembermorgon på Gåsebäck i Helsingborg. På plats fanns 32 nyfikna ledare och HR-representanter inom det lokala näringslivet som hade anmält sig till chansen att få en inspirerande frukostföreläsning om Hållbarhet .

Medan VD Tina Ikonomidou förberedde föreläsningen i stora Yogasalen välkomnade en leende ledningsgrupp och medarbetare mig i dörren. Medarbetare som hade kommit in kanske lite tidigare än vanligt just denna morgon. På borden i hälsocentret var det uppdukat med instagram-vänliga frukostfrallor och ekologiskt Yogi te, i fönsterkuddarna satt ledare från olika håll i Skåne och energin i rummet gick nästan att ta på.

Destination Hållbarhet

Trots den tidiga timmen var det som att komma in i på gaten på flygplatsen strax innan avgång mot en spännande destination. Människor i olika åldrar och skepnader som log, nätverkade högt och energiskt med varandra, med ett inslag av nyfikenhet och en elektrisk undran om vart flyget skulle ta oss. Dofterna från kryddorna i teet agerade som en påminnelse om att man inte befann sig i den vanliga konferens/föreläsningsmiljön man som ledare lätt kan vänja sig vid – något som kanske öppnade för annorlunda samtalsämnen och bidrog till att väcka nya tankar och nya perspektiv.

“Gonnnnnnng”.

Ljudet från Tinas klangskål väcker samlingens fokus och skaran bjuds in till att sätta sig på golvet i Yogasalen.

“Tänk vad möten utan skor kan ge! Det är så roligt att se varandra som helt vanliga människor, med hål i strumpan och roliga mönster. Någon man kanske vanligtvis bara ser i kostym varje dag blir helt plötsligt lite lättare att känna samhörighet med” – säger Tina till 64 fötter utan skor – ledare som sitter på Yogakuddar på ett trägolv och skrattar till denna sanna och smått berörande observation.

VD Tina Ikonomidou pratar balans med 32 ledare
Engagerad – Som föreläsare är Tina mån om att skapa en bra miljö. Med humor och värme varvat med fakta slappnar publiken av och dynamik skapas i rummet.

Från det globala till det lokala

Med de orden inleder VD och ägare för Helhetsakademin Tina Ikonomidou föreläsningen om Hållbarhet och hur vi som ledare kan bidra till den kollektiva hållbarheten. För det är ju det det handlar om – att tillsammans kan vi påverka vår organisatoriska, kollektiva hållbarhet, som i sin tur bidrar till vår egen personliga hållbarhet. Hon beskriver hur hon själv tänkte när hon startade Helhetsakademin 2012 – hur visionen om ett hållbart liv gick ihop med missionen att öka den kollektiva hållbarheten genom att arbeta med människor i beslutsfattande positioner. Viljan om att vara del av en global rörelse för hållbarhet behövde brytas ner i lokala aktiviteter, och påverka på både organisationsnivå men också persons-nivå. Hon tar fram en bild på FN:s 17 globala hållbarhetsmål och identifierar det som Helhetsakademin kan bidra till – mål nr 3 God Hälsa och Välbefinnande och ställer oss frågan: Vilka globala hållbarhetsmål bidrar din/er verksamhet till?

Inspiration istället för moralisering

Hur kan man inspirera till hållbarhet i en tid när vi är som mest medvetna om de förödande konsekvenserna vi står inför med det globala klimatet? Att jobba tillsammans med riktade åtgärder har aldrig varit viktigare, framförallt för att säkra kommande generationers hållbarhet. “Jag tror på Inspiration framför Moralisering”, säger Tina och leder in oss på spännande perspektiv. Precis som det finns global, kollektiv och personlig hållbarhet så finns motsvarande för organisation, grupp och individ. Man kan som ledare hämta inspiration ur FN:s globala hållbarhetsmål. Visualiseringen skapar ett underlag att samlas kring i diskussionen om hållbarhet. Det kan bli ett samtalsunderlag som skapar meningsfullhet för både organisationen, gruppen och individen. Hälsa, påminner hon, är en upplevelse – sjukdom är en diagnos.

Jag tror på Inspiration över Moralisering – Tina Ikonomidou, VD & ägare Helhetsakademin

Helhetsakademin kopplar sitt bidrag till FN:s globala hållbarhetsmål

Våga ta tempen på din hållbarhet

Så hur väver man in hållbarhetsarbetet som ledare? Som så mycket annat, så börjar en förändringsresa oftast med en själv. Tina visar oss Brian Tracys Livshjul; en modell Helhetsakademin arbetar efter när de tar tempen på kunders hälsa och välbefinnande. Dags för övning. “Hmmm” – tänkte jag, ska jag verkligen göra denna övning här bland folk? Vissa i publiken som har gjort den innan (inklusive jag) log igenkännande, andra kliade sig lite nyfiket i huvudet. Tina beskriver hur Tracy visualiserat åtta delar av livet alla tampas med ibland, och hur man kan betygsätta sig själv inom varje – för att sen dra ett streck mellan punkterna. Mönstret som uppstår blir en indikation på ens personliga balans.

Men Tina utmanar leende med ett perspektiv till: de områden man betygsatt sig högt på är de man mår bra i – då kan man hämta kraft från dem för att orka ta sig an de andra.

Ett tacksamt aha-moment. Nu såg man övningen ur ett positivt, mindre skräckinjagande, perspektiv! När jag väl gjorde mitt såg jag att det hade förändrats sen sist; jag erkände mig själv och gav mig själv uppskattning för de framsteg jag gjort sen dess och blev lättad av att veta att jag nu visste vad som gjorde att jag lyckades ta mig an utmaningarna – mina framgångsnycklar – och hur jag kan använda dem för att förändra de nya utmaningarna som har uppstått. Tack Helhetsakademin <3

Namasté

//Zeina

Samla dina framgångsnycklar!

Tinas 6 verktyg för Balans – en väg till personlig hållbarhet:

  1. Medvetna andetag
  2. Närvarande i nuet
  3. Prioritera det som skapar värde för dig
  4. Rör din kropp
  5. Vila för återhämtning
  6. Välj in det som skapar glädje för dig

Testa medvetna andetag själv! Övningen Balansvågen

Tina guidar publiken genom övningen Balansvågen