Läste du förra veckans blogg? I så fall kanske du har provat på golden milk, tagit en annan väg till jobbet, låtit dig uppslukas av en fantastisk berättelse, eller kanske gett dig själv gåvan av en alldeles egen höstritual?

Denna veckans blogg fortsätter med fler härliga tips för hur du kan få en mer mindful höst och bjuder in dig till chansen att vara lite mer närvarande i höstens magiska ögonblick. Vilket tips kallar på just dig?

6. Gör en Ayurvedisk detox – Fysisk

Hösten är en bra tid för att frigöra oss från gammalt groll som spökar, antingen i vårt varande eller i kroppen. Om du gillar detox och inte är främmande för att prova en fysisk återställning så kan du testa en Ayurvedisk 4-dagars detox där den ayurvediska rätten kitchari är central:

Morgon

 • On days 1 and 4, eat only steamed vegetables and quinoa. On days 2 and 3, eat only simple kitchari.
 • Practice eating mindfully.
 • Walk in nature.
 • Drink 1 cup of tea as desired.

Afternoon

 • Eat a large, satisfying lunch
 • Practice mindful eating.
 • Sip 1 cup of tea as desired.
 • Avoid snacking. Instead, sip warm water throughout the day. However, if you’re hungry between meals, don’t deprive yourself. Snack on peeled almonds that have been soaked overnight—these are easily digestible.
 • Practice yoga for 20 to 60 minutes.

Evening

 • Eat dinner: Each day, dinner is harvest stew. Be sure to give yourself 2–3 hours before bedtime to digest this meal.
 • Wind down by reading inspirational books, writing in a journal, or meditating.
 • Go to bed early enough to get 8 hours of sleep.

Källa: https://www.yogajournal.com/lifestyle/rejuvenate-4-day-ayurvedic-fall-cleanse

7. Gör en emotionell detox – med musik & dans!

Precis som den fysiska kroppen behöver utlopp för sin energi har så har även vår emotionella kropp ett liknande behov av att få komma till uttryck. Vi är multidimensionella varelser och känslor är ett av många lager av vår identitet. Ändå blir det på något sätt svårare och svårare att uttrycka våra känslor, ju äldre vi blir.

Det är inte ofta vi hör oss själva garva så att tårarna sprutar, men du kan få en 8-månaders bebis att skratta så att ditt hjärta sjunger femtielva gånger om dagen. Vem minns inte tonåren? En tid när det knappast gick att gömma känslorna. De kom och gick som de ville och man höll inte tillbaka dem. Det har på något sätt blivit tabu eller socialt oacceptabelt att uttrycka känslor ju äldre vi blir. Sarkasm och ironi får högre poäng och vi är mer bekrymrade om hur andra uppfattar oss än hur vi själva mår.

Något som jag alltid känner är förlösande för mig är musik. Det är vetenskapligt bevisat att frekvenserna från olika sorters musik höjer dina egna frekvenser. Du vibbar med musiken helt enkelt! Och vilket bättre sätt att släppa känslorna loss än musik och/eller dans? Tyckte du sjunga var roligt? Gå med i en kör! Tyckte du om att dansa? Låt dansen ta plats och uppkomma naturligt i ditt “vuxna” liv.

Nia dans på Helhetsakademin

Nia är en dynamisk träningsform som utförs till inspirerande musik, med rörelseglädjen i centrum. Nia har influenser av kampsport, dans och avslappningstekniker, som ger rörlighet, balans och kondition samtidigt som du får en skön upplevelse för sinnet och själen.

En Nia-klass är 60 min lång och innefattar både fasta koreografier och korta freedance-delar, samt rörelselek på golvet innan vi avslutar i stillhet. Utgångspunkten är att vi tränar barfota, vilket hjälper kroppen att bli mer balanserad och stark.

Det finns så mycket olika typer av härlig musik i en Nia-klass, och mångfalden av rytmer och melodier hjälper deltagarna att utföra rörelserna på ett hälsosamt och välgörande sätt utifrån den
egna kroppen.  Allt bygger på lust – här finns inga måsten, och likväl blir man vältränad av Nia. Dessutom blir man både pigg och lugn, ända in i vardagslivet. Vår fina Lotti är här för att ta emot dig som vill bli piggare i höst genom dans!

Återinför 90-talets boybands på din Spotify lista

Något som alltid fungerar för mig är… 90’s boy bands! Japp, du hörde rätt. Jag och mina tonårsidoler är än idag oskiljaktiga. CD skivorna och walkmanen har bytts ut mot mobiltelefon, Spotify och multitasking men än väcker de mitt hjärtas sång. Det finns något underbart naivt med den känsloladdade, idealistiska bilden de målar upp när de sjunger om hjärta och smärta – och åh  – så skönt det är! Mina favoriter var Boyzone (Ronan Keating, någon?), men du var kanske en Take That fan? Oavsett så är det något uppfriskande med män som uttrycker känslor (vissa medan de sjunger på en strand i uppknäppt skjorta, men visst) och jag tror det är tack vare dom som jag själv blev så romantiskt lagd. Det är ju så mysigt att älska, att vara känslomässigt naken, och att visa det för någon annan.

8. Köp en växt att ta hand om

Eftersom det är så mysigt att älska och att värna om något annat, så kan ett husdjur ibland göra en lite mer mindful, framförallt inte minst p.g.a kärleken de ger tillbaka. Om du inte är riktigt redo att ta det steget, så kan jag rekommendera att du köper en växt som du planterar i trädgården eller, om säsongen inte tillåter det, en inomhusväxt som du tar hand om och ser utvecklas. Det är magiskt. Flertalet studier har gjorts där man sett människor utveckla sociala förmågor när de getts en växt och en rutin att följa för att ge den rätt förutsättningar att växa. Har växter emotionell intelligens? Kanske! IKEAs experiment Bully a Plant: Say no to bullying är kanske det mest spännande hittills. De placerade två likadana plantor i två kuber under kontrollerade former i en skola. I den ena kuben rullade en inspelning med positiva affirmationer, komplimanger, mot plantan. I den andra rullade negativa kommenterar. Efter 30 dagar kunde man tydligt se att plantan som fick komplimanger hade trivts och vuxit fint, medan den andra hade vissnat och blivit ett sorgligt skal av sitt forna jag. Häpnadsväckande!

9. Hitta en riktigt bra blogg/serie att följa

Kanske det bästa med hösten är att man äntligen får en anledning till att hålla sig inomhus oftare, och kura ner sig under täcket, helt utan skuldkänslor eller oro för att det sociala livet ska gå i kras – därför att alla andra gör det också! Min resa till mindfulness fick sig en riktig kick-start med Oprah Winfreys Super Soul Sunday serier som man kan se kostnadsfritt på programmets Facebook sida. Det var där jag mötte människor som Eckhart Tolle, Brené Brown, Ilanya Vanzant, Dalai Lama, Tony Robbins, Pema Chödrön med många fler. Mina bästa minnen av lägenheten pre-stambyte (när jag fortfarande hade badkar) var att ligga i ett varmt badkar där jag hade droppat i lite sesamolja eller epsomsalt (drar ut gifter), tänt ett ljus vid handfatet och i ljuset av ipaden vaggade jag till berikande samtal och aha-upplevelser.

10. Se & Vårda ditt inre barn

Vårda ditt inre barn – hösten är perfekt för det! Vem får inte lust att springa genom lövhögarna på löprundan, kasta löv på höstpromenaderna eller bara gå ut och leka i höstyran? Oavsett vilken skepnad kroppen tar genom åren så är det där berömda barnasinnet alltid kvar. Kommer du ihåg Mumintrollen? De verkade alltid ha någon klok slutsats att dra, oavsett hur tuffa omständigheterna tycktes vara. I ett avsnitt som kallas Det osynliga barnet får våra vänner i Mumindalen träffa på lilla Ninni, som en dag hade blivit osynlig. Det sades att tanten som Ninni växte upp hos tyckte Ninni var jobbig, och att hon bara tog hand om henne för att hon såg det som sin plikt. En dag hade tanten skrämt Ninni så pass mycket att hon blev osynlig.

Barn, så väl som vuxna, växer av att de synliggörs. Men vem vill göra sig synlig i en miljö man inte känner sig trygg i? Ett bra ställe att börja på är framför spegeln med sk Mirror Work. Drottningen av Mind, Body, Spirit genren Louise Hay var en pionjär inom mirror work, en teknik för att öka självkänslan, självkärleken och för att känna sig trygg igen. Hon har tillsammans med författaren, ledarskapsutvecklaren och självhjälpsexperten Robert Holden utformat en enkel 15-minuters meditation där det enda du behöver är en spegel. Denna enkla metod har fungerat för många och kanske fungerar den även för dig. Som Muminmamman sa:

”Någon som är så duktig som dig förtjänar att vara synlig”

/Namasté

Zeina