Finns det egentligen någonting att inte älska med hösten?

Hösten är en speciell tid på året. Om Universum hade haft en religion så hade Naturen varit kyrkan. Att se löven byta färg och falla till marken för att bli näring åt det nya är närmast en andlig upplevelse. Vi påminns om att allt är som det ska vara, om Naturens rytm och den del vi alla har i den. Det är en tid när Naturen bjuder in oss till fullständing hänförelse, men också meditation. Vilken annan tid på året kan förvandla ett annars vardagligt inslag som att kratta löv i trädgården eller gå till affären till en alldeles magisk, nästan mystisk, upplevelse?

Samtidigt som de yttre färgskiftningarna väcker våra sinnen så uppmanar de allt kortare dagarna oss att sakta ner, stilla oss, och fördjupa oss i oss själva. Invite, Transform, Release, Prepare. En tid för lite mer mindfulness helt enkelt. Transformationen som vi får bevittna är en påminnelse om att förändring – Transform – är en naturlig del av oss och något Naturen frivilligt bjuder på för att livet på jorden ska kunna fortsätta i sitt kretslopp. I det ingår en crash course i att släppa taget – Release – om det som en gång var för att kunna så ett frö till det nya som ska börja skapas. Under tiden förbereds djur-och växtliv – Prepare – för att det nya ska kunna slå rötter och gro. Magiskt, och alldeles, alldeles, naturligt.

Vi har satt ihop våra tips för en mindful höst, som fortsätter på spåret Invite, Transform, Release, Prepare, och bjuder in dig till chansen att vara lite mer närvarande i höstens magiska ögonblick. Vilket tips kallar på just dig?

 

1. Bjud in till nya perspektiv

Res, förflytta dig mellan olika platser lokalt där du bor, läs en bok, ha ett samtal och förstå en annan människa ur deras perspektiv, gå en retreat med din partner eller för dig själv. Listan är lång på saker du kan göra för att bjuda in nya perspektiv i ditt liv. Som de där gångerna man gått en annan väg till jobbet eller testat havremjölk i kaffet istället för vanlig mjölk. Tex har du säkert hört om Golden Milk och undrat vad det är och hur det smakar? Testa! Visst kan du vara lite äventyrlig i din vardag utan att gå för långt utanför din comfort zone! Ibland räcker det med en tur till bokhandeln (eller varför inte kolla in boksamlingen på Helhetsakademin innan ditt nästa yogapass) för att resa genom tid och rum till myllrande städer eller svettiga öknar, och känna doften av krispig bergsluft eller smaken av en saftig solmogen mango.

 

2. Finn inspiration i en riktigt bra berättelse

En berättelse kan göra skillnad och ge både energi, en känsla av connectedness och inspiration. Som Tyrion Lannister i Game of Thrones sa:

What unites people? Armies? Gold? Flags? Stories. There’s nothing in the world more powerful than a good story. Nothing can stop it. No enemy can defeat it.

För dig som tycker om att djupdyka in i exotiska miljöer och andra kulturer så rekommenderas den indiska författarinnan och frihetskämpen Arundhati Roys debutroman De Små Tingens Gud, ett färgstarkt familjeepos som har sin utgångspunkt i delstaten Kerala. Det är en berättelse som stannat med mig sen jag först läste den som en del av kurslitteraturen på engelskan på gymnasiet. Så bra är den! Sydliga Kerala är känt som Indiens kanske vackraste och mest harmoniska delstat och boken skildrar historien om tvåäggstvillingarna Estha och Rahel och deras uppväxt i en välbärgarad indisk familj. Det vackra Kerala blir bakgrunden till en mustig och delikat spunnen familjeberättelse om kärlek, vem man får älska, och hur mycket. Boken blev mycket kontroversiell i Indien när den kom ut, men är också högt uppskattad bland läsare världen över och Roy fick även det prestigefyllda brittiska Booker priset för den 1997.

Är du istället intresserad av en släng girl power och en fängslande självbiografi så har den amerikanska skådespelerskan och mindfulness ambassadören Goldie Hawn gett ut sin självbiografi A lotus always grows in the mud, en berättelse om hennes livsresa och andliga uppvaknande.

 

3. Grunda, grunda, grunda

Hösten är den perfekta tiden att grunda dig. En promenad i naturen längs med ett vattenstråk kan göra underverk för dig som känner att dina energier är lite “all over the place” – du går från det ena till det andra utan att känna att du avslutar något hela vägen, eller grubblar mycket på något. Men grundande behöver inte alltid innebära en fysisk aktivitet. Släktforska, ringa upp den där vännen för den där fikan som aldrig blev av. Att grunda sig i ens relationer kan vara nog så givande som en höstig aktivitet. Att pyssla om sitt hem kan vara ett annat sätt att grunda sig i takt med hösten. Att tända levande ljus, känna värmen av ett ylleplagg och mjukheten av en filt är en underbar påminnelse om hur enkelt det kan vara att känna in sig i hösten. Kom ihåg att mindfulness inte är ett doing, det är ett being. Så fröna till de relationer, beteenden, känslor och drömmar du vill skapa till att bli just din verklighet – grunda, grunda, grunda!

 

4. Hitta din unika hösritual och förbered kropp & själ för vintern

Vi människor är vanedjur. Ju kortare dagarna blir och ju mindre tillgång till dagsljus vi har, desto viktigare är det att ha rutiner där vi tar hand om oss själva. Det sägs att det tar 21 dagar att sätta en vana, för det är först efter 21 dagar som hjärna och kropp uppfattar att det är en vana. Ge dig själv en kärleksritual i höstpresent – det är du värd! Wivi-Anne, en av grundarna till Helhetsakademin, tipsar oss om självmassage med ljummen sesamolja, även kallat Abyanga. Mognad sesamolja är en basolja som vi oftast utgår från inom Ayurvedan. Den är mycket välgörande i hösten och över vintern eftersom den är naturligt antiviral och antiinflammatorisk – hejdå kräksjuka! När den tränger in i huden neutraliserar den dessutom fria radikaler och renar, balanserar lymfsystemet och det endokrina systemet, smörjer, mjukar upp muskler, vävnader och leder. Att göra det som en daglig morgonrutin bidrar dessutom till en ceremoniell stund att starta dagen med.

Beröringen / massagen i sig blir likt en kärlekshandling till mig själv. Wivi-Anne Nyberg, co-founder Helhetsakademin

Dessutom vet vi idag att beröring och massage ökar ditt välbefinnande då oxytocin bland annat utsöndras. Plocka upp din flaska ekologisk, kallpressad och mognad sesamolja i butiken hos Helhetsakademin nästa besök! Vill du veta mer om hur man ger sig själv en ajurvediska sesamoljemassage så finns det massor av bra klipp på youtube som visar hur enkelt det är!

 

 

5. Få meditation att funka för dig i din vardag

Eftersom vi är vanedjur…så brukar det hjälpa att införa ett visst element av metodik i allt vi lär oss. När det handlar om att lära sig meditera så är det bara att lägga ner det. Ja, det är svårt! Varför? För att vi ofta sätter prestationen före varandet, och att meditera är inte ett test du kan bli betygsatt på av en lärare (gjorde jag det precis svårare för dig? Sorry, men så är det!)

Jag har provat olika sorters vägar till meditation – allt ifrån att sitta på rumpan i mitt vardagsrum på en soffkudde (jag visste inte ens att “sittben” var något som fanns på riktigt), tända en palo santo pinne och hålla i den medan doften klättrar uppför min kropp och jag upprepar ett mantra i mitt inre, till att promenera. Den första gången jag kände mig vägledd in till meditation var när Oprah Winfrey släppte en 21-dagars meditationsserie med Deepak Chopra. Som abonnent får jag regelbundna nyhetsbrev från Chopra Center, och när jag såg Oprah tänkte jag – Där! En nyfiken, intellektuell människa som kanske har lika svårt som jag för att sluta ställa frågor eller vara nyfiken. Hon måste ha svårt för mindfulness!

Det var livsförändrande.

Varje dag kom en ny podcast ut, och varje dag lyssnade jag på den i hörlurarna påväg till jobbet. Jag berättade för mina vänner om hur enkelt det var – man kunde ju meditera varsomhelst, hur somhelst, i vilka kläder som helst! De som kände sig nyfikna provade och berättade hur skön stunden på bussen på väg hem eller till jobbet plötsligt blev. 10 minuter per dag i hörlurar, var du än befinner dig – det kan du också! Och vet du vad? Igår fick jag ett nyhetsbrev där Deepak Chopra bjuder in till en ny, helt kostnadsfri 21-dagars meditationsresa med honom! Den heter The Path to Empowerment och startar 4 november. Skriv upp dig och lägg det i kalendern! Allt du behöver är en telefon, tillgång till internet, och hörlurar. Resten är din egna unika upplevelse.

 

 

Deepak 21 day

 

I nästa veckas blogg publicerar vi del 2 med fler spännande tips för en mer mindful höst. Vill du veta mer om något specifikt? Skriv i kommentarsfältet så kanske det kommer med!

Namasté //

Zeina