Kun-da-li-ni. Ljuden rullar ut genom munnen som en slingrande berg-och-dalbana. Upp…och ner, och sen upp igen.  Säg det en gång högt, så ser du kanske vågorna som bildas. Lite som på matten i skolan när man skulle lära sig om sin-, cos-, och tan-kurvor, eller hur?

 

Från matte till matta

Långt ifrån mattens värld, men närmare yogamattans värld, hittar du Kundalini på Helhetsakademin som en av olika sorters yoga du kan utöva här. Yogastilen, som blandar meditation med muddras, mantrasång och fysiska positioner, har hjälpt yogautövare ta tillbaka kontrollen över sitt mentala och fysiska tillstånd i över 3000 år. Sprunget som en hälsofilosofi och kroppsvetenskap nämns den i de uråldriga indiska vedaskrifterna Upanishaderna som en spirituell energi eller livskraft. Denna kraft sägs ligga i ryggradens bas, där den sovande livskraften ligger ihoprullad som en orm eller ett rep, och bara väntar på att få bli väckt av människan. När energin frigörs sägs den sakta klättra uppför ryggraden och aktiveras via våra chakran, ett chakra i taget.

 

Urkraft: När Kundalini vaknar skapas världen

Själva ordet Kundalini härstammar från Sanskrit och ordet kundal som betyder cirkulär (som det hoprullade repet, eller ormen som det också är känt som). I hinduisk folklore beskriver man Kundalini energin som den kvinnliga ormen Shakti – gudinnan som skapade universum. Därför beskrivs Kundalinikraften som vår urkraft; den intelligens och medvetenhet som alla världens ting och varelser skapades att avbilda och verka som.  Där beskrivs hon och guden Shiva som hjältinna och hjälte i en kärlekshistoria, vars förening skapade världen så som vi känner den. I tusen år ska Shiva ha suttit på sitt berg, djupt försjunken i meditation. Vid bergets fot låg Shakti och dansade för sin kärlek varje dag, i hopp om att kunna förmedla kärlekens kraft till sin älskade och få honom att vakna. När de båda äntligen förenas upphöjs de till ett nytt medvetande och sammansmälter som ett. Ett Kundalini uppvaknande sägs därför bära med sig den fulla potentialen som vår energi kan uppnå, till en plats där vi både är observatören av våra liv, men också delaktiga och kan påverka vår riktning hur vi än vill.

 

Kundaliniyoga som återhämtning

Kundalini lär oss att genom att frigöra energin genom ryggraden och via våra chakran så öppnas en rik inre värld upp för oss. Vi blir mästare på att känna igen det som ger oss liv, och släppa taget om det som inte längre gör det. Därför sägs det att Kundaliniyoga är ett bra hjälpmedel för den som vill komma närmare sin intuition. Tekniken bakom är en blandning av andningsövningar, sk pranayama, mantran, kroppsställningar och meditationer. Varje moment i kundaliniyogan har en tanke. De låser upp ett chakrahjul i taget i oss, för att tillåta vår urkraft att flöda i takt med universum. När vi är i vår urkraft så kan vi även skapa genom den. Ser du hur allt går i hjulets tecken? Ditt uttryck i världen blir ett samspel mellan urenergin, som rullar in i dig, och dina unika gåvor, som med stöd av din personlighet, får ditt uttryck att rulla ut genom dig. Därför säger man att Kundaliniyogan är bra som återhämtning för människor som tycker om att prestera mycket, men som låtit den delen av deras personlighet ta över så till den grad att de inte längre orkar eller känner sig utbrända.

 

Ge dig själv skaparkraften – och glädjen – tillbaka

Känner du att du vill komma närmare din urkraft? Känns det som att oavsett hur mycket tid och energi du lägger ner så får du aldrig känslan av att ha gjort någonting helhjärtat? När vi blir medvetna om vår energi kan vi också lättare rikta den dit vi vill. Vårt uttryck i världen blir som en kedja där varje steg vi tar blir som en länk som för kedjan framåt. Hela tiden är kedjan förankrad i vår urkraft, och vår sanning, vårt Jag, blir som en röd tråd genom vårt livsverk. Ett kundaliniyogapass upplevs på olika sätt av olika människor. På Helhetsakademin är det vår yogi Anncharlotte Sandin som guidar dig varsamt igenom de olika momenten. Annecharlotte har under ett flertal år arbetat med ledarskap inom finansbranschen och efter en längre tids sjukdom bestämde hon sig för att göra det hon länge drömt om – att hjälpa människor till ett friskare liv, både fysiskt och psykiskt. Att möta sig själv kräver mod och Annecharlotte hjälper dig att hitta mod och styrka till att möta dig själv. 

Så vad väntar du på? Ge dig själv skaparkraften – och glädjen – tillbaka! Möt dig själv på dina egna villkor med hjälp av Kundaliniyoga. Bli som Shiva på berget och låt Anncharlotte guida dig tillbaka till din helhet. Här låter vi dig inte mullra fram i en statisk riktning som ett tåg. Istället uppmuntrar vi dig att rulla fram – lite som ett chakrahjul. Livet går trots allt i vågor, och som på bergochdalbanan, måste vi komma igenom de olika höjderna för att tills sist hitta vår balans innan det svänger igen. När Livet svänger – sväng med livet.

 

Namasté

//Zeina