desert woman

Är du som jag lite kluven ibland när det gäller egentid?

Gör det dig alltid lite extra gladare att kunna ge av din tid till andra istället för dig själv? Sträcker din goda vilja sig långt efter arbetsdagens slut och spiller in på dina andra livsområden – relationer, familj, fritid, hälsa?

När det börjar ta mer kraft och ork att leda sig själv och sina egna prioriteringar än vad det ger, brukar det vara dags att göra lite egen livsinventering. Självinventering? Eller varför inte kalla det själ-inventering?

Jag började min själ-inventering för lite över ett år sedan. Allt började med en frukostföreläsning på min arbetsplats.

Tina och Wivi-Ann från Helhetsakademin hade kommit för att dra igång en serie föreläsningar om Hälsa och Balans. Det visade sig vara början på en upptäcktsresa inom mig själv och framförallt temat hälsa.

Helhetsakademin har varit min plats att göra denna inventering på. Ett kliv innanför dörrarna och man möts av dofter, färger, textilier, konsistenser (har du inte provat en raw food boll än så GÖR DET NU!) som totalt bryter upp dina tankebanor och transporterar dig till exotiska platser mitt på skånska västkusten. Du möts av människor med en genuin önskan om att vara här, nu, och erbjuda andra möjligheten att vara.

Det är en plats där jag kan vara om jag väljer att vara. Ibland med andra en stund på yogamattan, om jag väljer. Eller helt själv, insjunken bland kuddarna och böckerna med en kopp Yogi te, om jag väljer.

Att göra en själ-inventering kan betyda att man tittar inåt, hittar och städar bort de aktiviteter och beteenden som tar av vår tid, och som inte gagnar oss i vår helhet. Och kanske välja andra vägar som gör att vårt livshjul får snurra på lite jämnare underlag istället för att riskera hamna i diket.

När en bil hamnar i diket finns det alltid rutiner för vad som händer härnäst; vem man ringer, hur man säkrar bilen, vilka tecken på personskador man ska leta efter, hur man får hjälp. Men när det gäller din egen hälsa, och ditt eget livspussel, är det bara du som kan avgöra hur långt du har till bromsen, vem du ringer, hur du tar hand om dig själv, vilka tecken du ska lyssna efter och hur just du ska få hjälp med att komma i balans.

Vägassistance i all ära – när du kraschar i den berömda väggen är det bara du som kan ta steget in till hjälp. Därför är besluten man fattar om hur man använder sin tid en av det viktigaste nycklarna vi har till en hållbarare värld.

Då så, tänker du. ”Jag ska börja tidsoptimera!” Men är det verkligen meningen att vi ska LEAN-optimera varenda minut av 24 timmar som våra dagar erbjuder? Prova med att fråga dig själv: vad VILL jag? Vi har för lätt för att känna oss själviska när vi sätter oss själva först. Ordet självisk är trots allt förknippat med något dåligt. Jag tycker vi gör om det ordet till själ-vis istället! För visst vet vi långt därinne inom oss vad som är vist och inte.

Vill du komma i kontakt med dina inre lager och bli lite mer själ-vis? Kika på vårt schema för mer inspiration, eller läs lite mer om våra olika samtal, behandlingar, workshops och kurser. Har du personal som behöver stöd till mer balans, så kan du läsa mer om vår Företagshälsa här.

Vägen till helhet börjar med resan inåt.

Namasté / Zeina

desert rainbow