Vad är osteopati? Jag ställde många frågan men det var få som kunde svara på den. Faktum är att osteopati är en väldigt populär behandling i andra länder och de som utför osteopati har studerat länge för att få kalla sig för osteopat. Det är även en växande behandlingsform i Sverige som nu sprider sig. Det är kanske inte så konstigt med tanke på vilken bra respons osteopatin fått av de som genomgått behandlingar.

Jag träffade Frida Olsson som är en av våra osteopater på HelhetsAkademin för att få lära mig mer om osteopati och få lära Känna Frida. Frida har varit Osteopat i ca 6 år och hon studerade i 4 år till osteopat i Göteborg. Frida började som massör och har en bakgrund som dansare. Hon upplevde dock att hon ville kunna hjälpa sin kunder ännu mer på djupet. En yogalärare tipsade henne om osteopatutbildningen och hon kände direkt att det var rätt för henne och att synen av att kroppen var en helhet passade henne perfekt.

Frida själv är ett sprudlande energiknippe som sprider glädje, värme och trygghet. Det är svårt att inte bli smittad av hennes leende. För henne är det viktigt att hon är pedagogisk för sina kunder så de förstår innebörden av helheten. Just helhetstänket kring människans kropp är oerhört viktigt för Frida.

17342980_1319753218118494_8601834696408639250_n

Men vad är då osteopati? Frida förklarar att man får leka lite detektiv. Om man kommer till henne med en smärta eller skada så försöker Frida se hela kroppen. Symptomen på din skada kanske rota sig i ett problem som sitter någon helt annan stans i kroppen. Säg att du har ont i ländryggen så kanske det egentligen beror på din fötter osv. Som osteopat är det oerhört viktigt att hela kroppen är i balans och att man behandlar utgångsproblemet och inte bara symptomet.

Det första Frida gör är att bara titta på sin kund. Hållningen och balansen i kroppen kan våra sådant Frida ser och hur man rör sig och utför vissa rörelser. Sedan känner Frida även med sina händer på kroppens olika vävnader för att till exempel se att cirkulationen inne i kroppen fungerar och kunna känna att allt är i balans. Osteopaten kan sedan på olika vis hjälpa patienten. Vissa föredrar HVT-teknik, där det kan uppstå ett knäpp och knakande ljud då man snabbt separerar leden, andra att stretcha och töja ut och vissa vill hellre försiktigt och subtilt nästan vagga kroppsdelen i händerna för att försiktigt lösa upp problematiken. Frida ser alla som en individ och det som funkar för dig kanske inte funkar för någon annan. Hon försöker alltid se efter individens behov och anpassa därefter.

”Skapa så goda möjligheter som möjligt för att kroppen ska självläka”

Frida förklara att kroppen är självläkande och att den kan läka så länge vi inte motarbetar läkningsprocessen. För att kunna jobba med vår kropp behöver vi väcka vår medvetenhet. Osteopati är ingen Quick fix utan man kan behöva några stycken behandlingar för att märka skillnad men man behöver också själv väcka sin medvetenhet och förändra ett mönster som lett till en obalanserad kropp. Frida tycker därför det är extra viktigt att förklara för patienten och försöka få en att förstå det verkliga problemet och hur man ska tänka kring det, hur rör du din kropp? Frida skickar ibland med ett par övningar som patienten kan använda sig av och jobba på själv.

14117949_736852603119187_1769819454647643758_n

Vill du väcka din medvetenhet kring din kropp, har du smärtor som du aldrig tycks bli av med och vill ha en förändring? Då kan jag varmt rekommendera dig till att prova Osteopati.

Vill du läsa mer om Frida kan du göra det HÄR.

Namasté / Ronja