Vi blir mer medvetna om kemikalierna som döljer sig i vår vardag så varför inte börja använda naturliga medel att städa med. Det finns gott om husmorsknep att ta till och idag vill jag lyfta fram citronen.

Citronen har många fina egenskaper och den passar även bra för städning. Den hjälper till att ta bort obehagliga lukter, bleker och rengör. Här kommer lite tips på hur du kan använda citronen.

photo-1519625149185-7626ff3a86bf

  1. Dela en citron på mitten. Lägg in den ena halvan i mikron och kör på full effekt i ett par minuter. Du kan sedan ta citronen i mikron och gnugga runt inne i mikron och pressa ut lite saft. Ingrott smuts kommer luckras upp så sedan är det bara att ta en ren trasa och torka ut. Det lämnar även en behaglig doft efter citronen.

 

  1. Du kan enkelt skala en citron och lägga skalet i soppåsen för att slippa illaluktande sopor.

 

  1. Ta en halv citron med snittytan mot kalkavlagringar på kakelplattor, låt det sedan verka några minuter innan du torkar av med en trasa och kan njuta av en fin yta på kaklet igen.

 

  1. Rengör din skärbräda från matfläckar genom att dela en citron på hälften. Häll på lite salt på snittytan och skrubba sedan skärbrädan på detta viset.

 

  1. Blanda 1/3 citronsaft med vatten, kör sedan detta i kaffebryggaren och kör sedan igenom några omgångar med bara vatten så har du snart en skinande ren kaffekokare.

 

  1. När du har rengjort kylskåpet nästa gång kan du ta en halv citron. Lägg den i kylen med snittytan uppåt för att eliminera dålig lukt i kylen.

 

  1. Blanda citronsaft med vatten och häll på en sprayflaska, så får du enkelt ett bra rengöringsmedel att torka av bord och bänkytor med.

 

  1. Prova att gnugga citronsaft på fläckar på ljusa textiler innan du tvättar dem. Detta ger en naturlig fläckborttagning.

 

  1. Använd en mikrotrasa för fönster, doppa den i en liter vatten och saften från en halv citron. Använd sedan detta som fönsterputs och gör rutorna skinande rena . Torka av med en torr mikrotrasa eller fast papper.

photo-1516148386536-d062f6f5a0f2

Bonus:Sist men inte minst: Ta din använda citron. Oavsett om du använt den till städning eller matlagning och om så bara skalet är kvar. Kläm fast den någonstans i din diskmaskin, kanske i bestickhållaren och kör din disk som vanligt med maskindiskmedel. Din disk och din diskmaskin kommer bli skinande rena och fräscha. Dessutom får du en svag doft utav citron på köpet, så det även luktar gott.

photo-1454944338482-a69bb95894af

Det finns gott om användningsområden för citronen. Detta var några tips på vad citronen kan användas till men det finns betydligt fler. Så varför inte städa utan kemikalier i fortsättningen?

photo-1528632735386-3bb3ead106f3

Namasté /Ronja