Att bli äldre gör ibland att vi begränsar oss till hur vi ”borde” bete oss som vuxna. Vi sätter gränser, lär oss ta ansvar och prestera, vår kropp skadas och samhället formar oss till en mer stillasittande vardag. Men vad händer om vi vågar prova något nytt, utforska vardagen med nyfikna ögon. Vad händer om du ställer dig upp och skriker, gör ett annorlunda ljud och vad händer när vi börja röra oss, röra oss till musik?

När jag träffade Lotti Norrvide som lär ut Nia 1 gång i veckan på HelhetsAkademin visste jag inte vad Nia innebar, mötet blev så mycket mer inspirerande än vad jag vågat hoppats på. Lotti är enormt inspirerande i sin entusiasm, hon målar beskrivande rörelser med hela sin kropp, och det är lätt att leva sig in i hennes beskrivningar. Lotti berättar att Nia kan vara en ren träningsform men att man vinner mest av Nia om man vågar gå in på den emotionella delen också. ”Man kan lära sig otroligt mycket av Nia och växa som människa, tack vare Nia kan jag lätt finna motivation i vardagen. Jag vågar leka med mina utmaningar så som jag gör i Nia. Jag hade även stor nytta av Nia i min tidigare chefsroll, när jag ska leda och motivera andra människor,” berättar Lotti.

HHA-porträtt_2017-10-11_web-8

”MUSIC, MOVEMENT, MAGIC” Nia är en holistisk träningsform som berör kropp och sinne. I Nia är det även viktigt att röra sig så som kroppen är skapt att röra sig för att undvika skador. Nia härstammar från USA och kom från början från två stycken aerobicsinstruktörer som kände att det måste finnas något mer. De fick kontakt med kampsporten och fick lära sig hur man egentligen rörde sig. De koreografierna de tidigare kunnat var inte samma sak som naturliga rörelse, och tillsammans utformade de Nia. Nia utgår från musiken som står i centrum, genom musiken föds rörelse. Rörelserna bli en dans med glädje och känsla, man lyssnar på sin kropp. I Nian finns det ingen tävling, ingen prestation och alla kan känna sig välkomna oavsett ålder och kön. Lotti guidar dig genom skadefria rörelser och med fantasi, musik och rörelse kan man skapa magi. ”Ett barn som dansar omkring och leker att hen är en älva känner verkligen att hen är en riktig älva. Vi kan också leka och upptäcka den sidan av oss själva. Kanske med tiden kan vi växa och ta med oss den känslan in i vår vardag. Du behöver inte bara känna glädje i Nia men med hjälp av dansen så kan dina känslor få komma till uttryck genom Nia,” säger Lotti.

Lotti stötte på Nia för första gången när hon skadade sitt knä och inte kunde träna ”vanligt”. Hon älskade att träna Nia och en längtan efter att fördjupa sig i Nia började gro inom henne. För ca 10 år sedan när rätt tid infunnit sig valde hon att prioritera den drömmen och utbildade sig till Niainstruktör. I Nian finns det 4 nivåer och 5 bältes grader som symboliserar utbildningen med olika inriktningar. Lotti har idag svart bälte och har lång erfarenhet och kunskap inom Nia. Nia är utformat med en otrolig omsorg och det ligger en tanke bakom varje rörelse.

När man utför Nia är man högst medveten. Man lyssnar, känner av sin kropp och justerar små rörelse efter behov. Nia är inspirerat av kampsport, dans och läkande terapeutiska former så som yoga. Man använder sig även av andning och ljud som redskap. ”För dig som yogar kan det var perfekt att kombinera med Nia och få ta del av rörelse där musik står i fokus, kanske hitta din lekfulla sida och vise versa. Yoga och Nia passar verkligen bra ihop,” menar Lotti.

IMG_8812

Vill du läsa mer om Lotti och Nia kan du göra det HÄR.