Hur mycket påverkar vi våra hormoner utan att vi ens vet om det? Jag vill ge er ett hälsotips som jag själv anammat sedan en tid tillbaka.

De allra flesta tycker det luktar gott med sköljmedel och kommer en ny doft ut är man inte sen med njuta av den härliga doften. Hur bra är egentligen sköljmedel för vår hälsa? Faktum är att sköljmedlen är en giftbomb fullproppad med kemikalier. Så kallade ftalater eller som det så fint står på flaskan ”parfym” är nämligen hormonstörande! Vi vill ju att dofterna ska stanna kvar länge och därför tillsätts Ftalater. Det kan dock ge olika symptom och speciellt på våra barn som kan få en störd neurologisk utveckling. Detta kan leda till bland annat beteendestörningar. Vi kan även få huvudvärk och ett nedsatt immunförsvar av de starka dofterna. Sköljmedel är även starkt allergiframkallande.

Att använda sköljmedel är inte bara dåligt för oss människor utan även för våra kläder. Eftersom sköljmedel binder fukt så blir kläderna inte torra helt och hållet. Detta gör att kläderna förlorar sin elasticitet. Dessutom är sköljmedel en stor miljöbov. Eftersom reningsverken har svårt att ta hand om många av de ämnen som finns i sköljmedel går det i stället ut i våra hav. Väl där ställer det till med problem bland de vattenlevande organismerna i våra hav.

Men hur gör vi då för att få våra kläder mjuka utan att förstöra dem eller rubba våra hormoner? Svaret är ättika! Det är bara att enkelt byta ut sköljmedlet mot ca 2 matskedar ättika. Inte nog med att ättika är billigt, det är även giftfritt och rubbar inte våra hormoner. ”Men luktar det inte?” Är en vanlig fråga. Nej då, ingen fara. Det kan lukta lite ättika medans kläderna är blöta men så fort dem torkat försvinner doften. Dessutom sägs ättika ta bort dålig doft så som svett och hästdoft och en bonus är att den även håller tvättmaskinen fräsch och ren. Vill du ändå ha någon parfymerande doft på kläderna? Då kan du ändå tillsätta några droppar eterisk olja med ättikan i sköljmedelsfacket.

Våga prova, själv använder jag bara ättika nu mera och jag har då själv varit smått beroende utav parfymdoftande sköljmedel innan. Ett steg i taget kan vi tillsamman få en mer medveten och ett självbestämmande kring vår egna hälsa.

Namaste / Ronja