Om ni på något vis lyckats missa denna varma dryck vänta då inte mer. Detta kan vara en av de mesta godaste varma dryckerna, inte nog med att den är god den är dessutom supernyttig.

Guldmjölk är en dryck som funnits länge, vi kan hitta den inom ayurvedan. Drycken har starka antiinflammatoriska egenskaper med många hälsofördelar. Att drycken fått namnet guldmjölk kan man förstå på alla dess goda fördelar men också på dess gyllene färg. I guldmjölken får den nyttiga gurkmejan stå i centrum med dess gyllene färg. Med hjälp av lite fantasi kan man variera drycken en hel del och den påminner lite om chailatte.

Basen: För 1 kopp

*2 dl Valfri mjölk, värm upp (t.ex mandelmjölk, havremjölk, getmjölk eller komjölk)

*1 tsk gurkmejapasta, rör ner i den heta mjölken

*Ca 1 tsk valfri kryddblandning (Jag mortlar liten del av varje: Svartpeppar, kanel, kardemumma, vaniljpulver, 1 kryddpepparkorn, lite chillipeppar och lite havssalt. Rör ner mängd efter smak.)

* 1 tsk ghee eller kokosolja, rör ner i den heta mjölken

* 1 tsk honung (om man vill söta dryck, kan uteslutas. Tillförs på slutet.)

Gurkmejapasta:

*1/2 dl malen gurkmeja (gärna ekologisk av bra kvalité)

*1/2 dl malen ingefära

*1 tsk malen svartpeppar (viktigt då svartpepparn gör det lättare för kroppen att ta upp de nyttiga ämnena i gurkmejan)

*ca 2 dl vatten

Blanda samman ingredienserna i en kastrull och värm på medelhög värme under omrörning. Koka i ca 10 minuter tills det blivit en pasta. Fyll på vatten efter behov. Låt pastan tjockna något och förvara sedan i kylen med ca 2 veckors hållbarhet.

Gurkmejan är rik på antioxidanter, stödjer levern, förbättrar matsmältningen och minskar inflammation. Den verkar också för att minska ledvärk och smärta. Att dricka guldmjölk har en lugnande effekt så därför kan det vara en bra dryck att inta på kvällen vilket passar perfekt dessa kalla mörka kvällar. Varför inte krypa upp i soffan med en kopp redan ikväll?

Drick och njut.

IMG_8819

Namaste / Ronja