I dessa tider när kylan kommer smygandes tycker nog de flesta att en värmande dusch är på sin plats. Men varför inte avsluta din dusch med 15 – 30 sekunder iskallt vatten? Kanske får detta många att rysa och skaka på huvudet men faktum är att det finns många hälsofördelar med en isande dusch.

Wim Hof är riktigt kunnig på att bemästra enorm kyla med bland annat hjälp av sin andning och han har utmanat många att prova på att duscha iskallt. Han menar att man börjar duscha fötterna, sedan benen, överkroppen och till sist huvudet (man kan även skippa huvudet i början om det känns för tufft.) Han skriver att det är viktigt att försöka slappna av så mycket det går och andas sig igenom det. Han skriver också att man kan öva upp kroppen att tåla kylan som om man skulle gå på gymmet och bygga muskler. Små muskler aktiveras och det finns en hel del hälsofördelar. Efter hand kan man förlänga de kalla duscharna men i början är det viktigt att stå ut.

I vissa studier har man kunnat konstatera att den delen av hjärnan som producerar noradrenalin som dämpar depressionssymptomen stimuleras av de kalla duscharna och därmed kunna hjälpa mot depressionen.

Kroppens blodcirkulation förbättras och den kalla duschen är bra för vår hy och slemhinnorna. De sluter våra porer, ökar våran ämnesomsättning och förbränner fett snabbare.

IMG_8773-1

Att duscha kallt väcker oss och gör oss piggare men det kan också vara en fördel när man inte känner sig helt frisk. Det frigör vita blodkroppar, aktiverar vårt immunförsvar, sätter igång lymfkörtlarna som renar våra celler.

Man kan med hjälp av kallduschar förebygga åderbrock eller göra dem mindre synliga. En kall dusch kan även öka fertiliteten hos män och både testosteronnivåerna och mängden spermier ökar.

Jag har själv provat att avsluta var varm dusch med iskallt vatten för att sedan öka på tiden i isduschen. Det var aldrig något jag såg fram emot och det var väldigt jobbigt att stå i det isande vattnet. Så fort jag klivit ut duschen kände jag mig så stark och frisk i kroppen. Jag kände mig väldigt varm i kroppen och frös aldrig efter som jag annars gör när jag duschat varmt. Jag blev enormt pigg och energisk och min hud kändes frisk och nästan ny. Jag kände mig lättare i kroppen och sinne.

Jag vet att en isande dusch kan låta olidligt men med tanke på alla hälsofördelar som finns med en kalldusch på slutet så borde ni verkligen våga prova med ett öppet sinne. Känslan efter kallduschen övervinner motståndet innan kallduschen.

Namaste /Ronja.