HelhetsAkademin har nyligen börjat utbilda grupper med diplomering i att spela gong. Jag var själv en av flera som deltog i den första utbildningen. Vi var otroligt nöjda och kände att vi fick ut väldigt mycket utav utbildningen. I två dagar träffades vi på HelhetsAkademin och vi fick lära oss både teori och att spela på flera olika gongar.  Gongens kraftfulla och ovanliga ljud gör att det händer något inombords. Vissa finner det obehagligt de första gångerna och vissa får en enorm ”WOW-känsla”.  Vad händer i våra kroppar och vad är det för sorts ljud egentligen? Jag fick lov att ställa några frågor till vår fantastiskt duktiga instruktör och lärare Håkan Lagesson.

201710240530089247_sbig

Håkan berättar att första gången han hörde någon spela gong var under en gongmeditation när han gick sin lärarutbildning i kundaliniyoga. ”Vid första slaget på gongen var jag fast,” berättar han. Håkan visste direkt att han ville ha mer och bokade in sig på en kurs. Efter kursen köpte han sin första gong (en 32 tum saturnus.) Håkan har sedan dess utvecklat sitt gongspelande och spelar med enorm glädje och energi än idag. Gongen är inte bara att ett instrument utan även ett konstverk och ett hantverk.

201710240531221433_sbig

Håkan har själv spelat sedan 2011 och tycker det är roligt att få lära fler att spela gong. Det ger en djupare väg in i meditationen. Det är en chans att landa in i sig själv och uppleva nuet. Under gongmeditationen kan man få fantastiska upplevelser och man kan i gongens vibrationer höra andra slags ljud, instrument och se olika färger samt bilder.

”Happiness has arrived” Varje gång Håkan spelar gong uttrycker han att han känner ren lycka. Håkan spelar aldrig gong när han är arg eller ledsen. Han vill förmedla lycka med sitt spelande och gongen är på ett sätt helig för honom så det är viktigt att det är god energi i den.

201710240530230498_sbig

Gongen hjälper till att stilla vårat sinne och kapar vårat ego. Alla vibrationerna och märkliga ljud gör att din hjärna försöker förklara vad som händer. När den till slut inte kan det så slutar den kämpa emot och slappnar av. Vibrationerna verkar också ner på djupet. Luckrar upp blockeringar och spänningar i kroppen och healar sinne och kropp.

Håkan vill sist säga att alla borde våga uppleva gongmeditation någon gång i sitt liv.

201710240530299597_sbig

 Vill du veta mer så kan du läsa mer på vår hemsida.

 Vill du veta mer om Håkan Lagesson är du varmt välkommen att titta in på hans sida  https://www.facebook.com/gongochyoga/

Namaste/ Ronja

201710240530037723_sbig