Möt en av skaparna till HelhetsAkademin Tina Ikonomidou. Jag fick möjligheten att prata med Tina om hennes väg till den hon är idag. Det var väldigt spännande att få ta del av hennes liv och nu vill jag dela den med er.

Tina är uppväxt med starka kvinnliga förebilder i sin familj. Hon fick tidigt lära sig att man skulle hjälpa andra. Man tog sitt ansvar som stark kvinna och hjälpte de som behövde stöd. Redan som ung tog hon på sig en hjältinneroll och ville lyfta människor ut från svårigheter. Än idag är detta en viktig värdering i Tinas liv, men idag gör hon det utan rollen som hjältinna utan istället som medmänniska och vägledare som tror på att alla ha en egen kraft och styrka att stödja sig själva.

34825083_2221080614585284_2398755727490416640_nI familjen var andlighet, energier och mediala förmågor naturliga. När Tina var 14 år fick hon sin första bok om meditation och hon började då meditera mer än någonsin. En resa inåt startade för henne och Tina tog steget att börja lära känna sig själv. Under tonåren började hon bland annat upptäcka yogan och gjorde sin första resa till Indien.

Samtidigt som Tina värnade om sin andlighet upptäckte hon drivkraften hon besatt. Hon var en högpresterande kvinna som alltid ville vara sitt bästa jag för att driva sina visioner och drömmar framåt. Under flera år fyllde hon sitt liv med tuffa studier och arbete. Hon var butiksansvarig och studerade kompetensutveckling. Tina satte höga krav på sig själv och var redan då ett klockrent exempel på ”fröken duktig”.

Hon fick arbetsuppdrag,  där hon hade som uppgift att hjälpa andra men brottades ofta med dilemmat att alla inte ville bli hjälpta. Tidigt såg hon visioner och potential i människor som de kanske inte själva såg. Hennes hjältinneroll ville bära och lyfta andra. Hon jobbade väldigt hårt och drev på sig själv för att hela tiden prestera på topp. En del av Tinas utveckling har varit att släppa den roll och det ansvar. Även om det kom från en god plats i henne fanns det mycket egen prestation och vilja (ego) i det. Detta inre möte har varit en del av Tinas egna personliga lärande och inre resa. Att inte driva andras utveckling utan låta det komma inifrån var och en.

2015-10-09_Tina-2Som 25 årig blev Tina mamma, hon ville ge sina barn en djupare mening och innebörd i livet. Samtidigt ville hon förändra världen och frågade sig själv ofta hur? Tina fick snart sitt drömjobb. Hela dagarna satt hon och coachade andra människor och hon älskade det. Snart hade hon arbetat sig till en chefsposition och stormtrivdes med jobbet. Hon tog dock på sig väldigt mycket ansvar och presterade hårt. Hon bollade sitt högpresterande jobb med sitt högpresterande privatliv. Tina började gå på lunchyoga  och detta blev en så kallad ”gråt-timme” för Tina där allt fick lov att komma fram och hon kunde släppa kraven på sig själv.

Yogan blev en inkörsport för Tina och hon insåg att hon inte kunde leva med så höga prestationskrav. Hon behövde göra en förändring. Hon utbildade sig till barnyogainstruktör, kundaliniyoga- och meditationslärare, startade eget företag år 2011, och slutade att leda andra för att i stället börja leda sig själv från längtan, kreativitet och passion. Härifrån började Tinas krav minska och hjärtat öppna sig. Självkärleken ökade, kraven minskade och därmed också prestationen. Livet gick från prestation till att leva i hjärtat med passion.

Hon åkte på yogaretreat och mötte Wivi-Anne Nyberg (HelhetsAkademins andra skapare.) De började prata med varandra och berätta sina drömmar och visioner och insåg ganska snart att de ville skapa samma sak, mänsklig hållbarhet. Tillsammans började de skapa HelhetsAkademin. En plattform där deras dröm skulle få växa fram.

Idag lever Tina i linje med sig själv. Hon har generellt sett hittat en hållbar livsstil med god balans och hon lever sin dröm. Hon coachar människor och ser deras potential, i stället för att lyfta dem dit visar hon vägen och stöttar dem att själva ta steget till sin fulla potential. Men balans är en färskvara säger Tina. Hela tiden får hon ha koll på sig själv för att inte tippa över till obalans, med för många bollar i luften. Så blir det ibland och då är det att hitta vägen till balans igen.

Hon lever i samklang med alla sina sidor. Hon låter alla delar av henne få ta plats och finnas, hon dömer inte dem utan arbetar tillsammans med alla sina sidor och delar. Både den högpresterande och den andliga sidan, samt många fler sidor får lov att finnas till men inte ta över helt.

Tina bidrar till en bättre värld genom att vara sig själv. Hon vågar prata om andlighet och energier så att andra som inte vågar ska finna mod att ta ett kliv närmare sig själv. Hon inspirerar idag andra att våga vara sig själva fullt ut.

DSC_0160

”Vad behöver du för att våga se dig själv som du verkligen är?”

 

 

 

 

 

Läs mer om Tina HÄR.

Namasté /Ronja.