Granatäpplen är fantastiskt vackra att titta på men under dess skönhet döljer sig inte bara en god smak utan också hälsofördelar.

Tack vare att granatäpplet är fullproppat med antioxidanter och ellaginsyra har äpplet sjukdomsbekämpande egenskaper och sägs vara bra för att förebygga cancer. Man har kunnat se i vetenskapliga studier att granatäpplen har hälsoeffekter mot bland annat prostatacancer och lungcancer .

photo-1518287992781-114345d909aephoto-1522098407287-a79593a64e66

Denna frukt hjälper även till att minska åderförkalkning och sänker blodtrycket. Detta minskar i sin tur risken för hjärt och kärlsjukdomar.

Fruktköttet innehåller ett ämne som ökar serotonin-nivåerna i hjärnan vilket hjälper oss att känna oss mer glada. Dessutom har forskning visat att de som dricker en flaska granatäpplejuice om dagen hade lägre nivåer av kortisol. Detta är ett hormon som ökar i samband med stress och därför visar sig granat äpplen dämpa oxidativ och psykisk stress.

Frukten innehåller antioxidanten polyfenol som kan bidra till att hålla huden ung och fräsch, därför sägs granatäpplen bekämpas rynkor.

Flavonoider har en skyddande effekt på vår hjärna och är väldigt bra för minnet. Granatäpplen är fulla av flavonoider så det är ännu en bra anledning att äta granatäpplen.

photo-1532767393061-01f25e122293

Man har även kunnat se i studier att granatäpplen har hälsoeffekter på artrit, inflammationer, bakterietillväxt, fönstertittarsjukan, benskörhet och tandköttsinflammation. Granatäpplen innehåller även mycket fibrer och C-vitaminer.

Men att välja rätt granatäpple kan vara ett mysterie. Vad ska man titta efter? Under vinterhalvåret har vi lättare att hitta färska granatäpplen över fruktdisken. Frukten ska kännas tungt i handen. Försök undvika granatäpplen med torrt och hårt skal. De brukat vara lite brunröda i färgen när de är helt mogna. Man kan även frysa fruktkärnorna och ta fram dem vid behov.

photo-1535359480624-9cd37bcfc2b9

Hur man väljer att få ut det rubinfärgade kärnorna är olika. En del delar dem på häften och bankar ut dem. Jag personligen föredra att dela dem under vatten i en skål och använda händerna för att pilla ut kärnorna och dela skalet. Genom att göra detta under vatten undviker man att den röda fruktsaften stänker överallt och färgar av sig. Färgen kan nämligen vara väldigt svår att få bort och det stänker lätt.

photo-1526937490844-d77d72f46f6e

Gör gärna granatäppeljucie utav kärnorna, bland i din smoothie, dekorera och avnjut i din sallad eller varför inte äta dem precis som de är? Dessutom är det oerhört fint att lägga ut hela granatäpplen på bordet som dekoration och det ger fantastiskt fina höst och vinter färger i dekorationen.

Ät och njut av granatäpplets vackra rubiner.

photo-1530448609394-9a8ce994a507

Namasté /Ronja