Har du torra naglar, hår och hy? Många upplever hur torra de blir av det kalla vinterväder vi haft. Nu när våren börjat visa sig vill man kanske pyssla om sin kropp lite extra och ge den lite välbehövlig kärlek. Jag har själv under en period provat att smörja in hela min kropp med sesamolja efter att jag fått tipset. Sesamoljan har för mig varit revolutionerande. Med en känslig hud har jag nu hittat en källa som passar mig som återfuktning men det verkar också finnas många hälsofördelar med sesamoljan.

Sesamoljan har en lång historia och har använts i flera tusen år på grund av dess hälsofördelar. Den är kanske mest känd inom ayurvedan och används flitigt i Indien. Oljan utvinns ur sesamfrön och har hunnit bli experimenterad på länge. Idag ser vi hur många välgörande egenskaper oljan bär på. En del forskning finns också på sesamoljan såsom att att lösa upp blockeringar i människans artärer. Hjälp mot kroniska sjukdomar så som migrän, diabetes och hepatit.

Varför är då denna oljan så bra? Oljan är naturligt antibakteriell mot bland annat fotsvamp, stafylokocker och streptokocker. Oljan är kraftfullt antiinflammatorisk och väldigt antioxidant. Den har visat hjälpa till att minska bakterier som finns i munnen för att minska risken för tandköttsinflammation. Oljan dödar streptokocker och vanliga förkylningsbakterier därför kan du använda oljan som ”gurgelvatten”. Du kan även pensla lite olja i din och dina barns näsa för att skydda vid bakterier. Kanske när du vet att du är särskilt utsatt vid resor, dagis med mera. Du kan även tillsätta oljan via din näsdroppar för att behandla bihåleinflammation.

IMG_9228-1

Sesamoljan kan även lindra psoriasis och torr hud. Den fungerar även att använda i hårbotten och vissa uppger att hårväxten ökar. Den lindrar torr hårbotten och dödar bakterier som ligger bakom mjäll. Den skyddar mot klor i simbassänger och lugnar irriterad hud . Oljan hjälper till att skydda och läka sår på huden, stramar upp huden i ansiktet och påverkar porernas utvidgning. Den neutraliserar de gifter som samlas på hudens yta i porerna och kan hjälpa till vid problemhud. Bebisars blöjutslag kan minskas med hjälp av oljan och oljan dödar hårlöss effektivt. Oljan bidrar till en mjuk och smidig hud och den smörjer och håller lederna rörliga. Oljan skyddar även mot UV-stålning.

Innan du använder oljan bör du tänka på att du ska låta den mogna. Det gör du genom att värma oljan så att den når en temperatur mellan 110 och 120 grader. Den kommer då bli tunnare och lättare. Detta gör att du får tillgång till oljans kraftfulla antioxidanter. Du kan även värma upp oljan lite innan användning för att huden lättare ska kunna ta upp oljan och dess fördelar. Om du inte vill lägga tid på att mogna oljan kan du enkelt köpa en färdigmognad. I HelhetsAkademins shop säljer vi en flaska i glas, den innehåller hela 750ml ekologisk och mognad sesamolja.

Jag själv har hittat en rutin då jag avslutar varje dusch med att duscha iskallt en liten stund (läs mer om is-duschar HÄR)  för att sedan smörja in hela kroppen med sesamolja. Denna rutin har fastnat för mig och den får mig att känna mig på topp. Oljan är extremt dryg och du behöver inte mycket olja för hela din kropp. Oljan vara länge. Varför inte prova och se om du kan hitta en rutin som passar dig. Jag med flera kan varmt rekommendera den för att ge din kropp lite extra kärlek och omsorg.

Namasté /Ronja