Jag provar själv just nu att tillföra kollagen i min kost och vill gärna dela med mig av denna nya insikt. Alla djur och människor har och behöver kollagen då det är ett ämne som bidrar till bildandet av ben, brosk och hud.

Det är naturligt att kollagenet i våra kroppar minskar med åldern och detta kan ibland leda till problem i bland annat benen och att man får knakande leder och rynkor. Därför finns det en hel del hälsofördelar med att äta kollagen varje dag.

Kollagenet hjälper kroppen att bilda muskler och bidrar med att öka muskelmassa samt att bränna fett. Du har lättare att återhämta dig efter ansträngande träningspass och du löper en mindre risk för skador.

Kollagen hjälper till att läka och skapa nya celler utan att skada hudens vävnader. Därför kan kollagenet hjälpa dig som drabbas av akne eller andra hudproblem. Man kan även göra ansiktsmasker av kollagen för att minska synliga ärr och bristningar.

För att bibehålla flexibilitet och smörja lederna är ännu en anledning att äta kollagen. Detta bidrar även till att brosket hålls i bra form. Du minska risken för skador när dina leder är mer elastiska och flexibla. Kollagenintag kan minska risken för stela, knakande och värkande leder men även frakturer om du äter kollagentillskott regelbundet.

Kollagen är bra för hud, hår och naglar. Många märker hur detta stärks när de intar kollagen dagligen. Hudens struktur försämras med åldern och leder till bland annat rynkor. Ta kollagen för att upprätthålla hudens elasticitet.

Vill du minska dina portioner kan du enkelt tillsätta kollagen i dina drycker, du håller dig då mätt längre eftersom kollagenet innehåller mycket protein.

Kollagen förbättrar elasticiteten hos blod- och lymfkärlen. Detta i sin tur gör det lättare för kroppen att rena sig och minska risken att drabbas av lågt blodtryck och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar.

Kollagen bidrar till att förbättra hornhinnan. Ät kollagen för att förebygga och motverka problem för ögonen och förbättra din ögonhälsa.

Vi fick tidigare i oss mycket kollagen genom att äta mycket benbuljong, hjärta, lever, senor och hela kräftdjur. Idag hittar man inte detta lika ofta i vår kost men självklart är kosten det mest naturliga sättet att få i sig kollagen. Att koka buljong är ett billigt och bra alternativ att få i sig kollagen. Det svåra är kanske att regelbundet få i sig denna kosten . Ett sätt att få i sig kollagen enkelt och regelbundet är att ta Kollagenpulver. Clean Collagen, Nyttoteket är ett bra märke jag kan rekommendera. Det består av 100% kollagen hydrolysat från gräsbetande kor, den är helt fri från tillsatser. Pulvret har en neutral doft och smak och man kan med fördel blanda det i vätskor utan att det smakar någonting. Det löser sig bra i till exempel morgonkaffet eller varför inte i en smoothie. Man kan enkelt börja med en tesked per dag för att sedan trappa upp det försiktigt till ca 1-2 matskedar per dag.

IMG_0837

Kollagenet är som kroppens cement som håller ihop våra kroppar. Kunskapen om kollagens hälsofördelar växer i Sverige, varför inte prova och se vilken skillnad kollagen kan göra för dig.

I vår shop på HelhetsAkademin kan du hitta Clean Collagen och du kan ställa frågor till Michael Grönhed om du undrar över Clean Collagen eller vad kollagen kan göra för din kropp. Ta hand om din kropp.

Namasté /Ronja