Vattenmelonen är en bra törstsläckare dessa varma sommardagar och vi är många som älskar att frossa i vattenmelon. Vi kan fortsätta att frossa då det finns många hälsofördelar med att äta vattenmelon.

Vattenmelon innehåller mer lykopen än någon annan frukt eller grönsak. Det är bästa att välja en riktigt mogen vattenmelon. Lykopen arbetar tillsammans med din kropp för att bekämpa sjukdomar och hjälpa läkningsprocessen. Det är ett antiinflammatoriskt ämne  och vattenmelonen ger dig stora naturliga antiinflammatoriska och antioxidativa hälsofördelar.

photo-1511690302680-60de7ec8cc64

Vattenmelon innehåller även en aminosyra  (Citrullin), denna omvandlas  till arginin i njurarna.  Detta i sin tur ger näring till kroppen, sänker blodtrycket och lindrar dysfunktion. Citrullin kan även förhindra fetma och övervikt då det motverkar ansamlingar av fett i kroppen.

Smaken och den höga vattenhalten gör att man kan äta en hel del melon men den mättar även bra. Vattnet  och fruktens energi sugs direkt upp utav kroppen och spolar rent urinblåsan och njurarna. Vattenmelonen har en vätskedrivande effekt som ska motverka vattenansamlingar i kroppen så var beredd att du kanske behöver springa på toaletten lite oftare i takt med att du ökar ditt intag utav vattenmelon.

photo-1503357960973-aa1599e849dc

Även gravida kvinnor drar fördel av att äta vattenmelon då det är lättsmält och bra när man inte har lika mycket plats i magen som man vanligtvis har.

Lindra mensvärk och förebygg kramper. Vattenmelon är vätskedrivande och spolar ut slaggprodukter och gifter från muskelvävnader, detta förebygger kramperna.

Forskning har även visat att vattenmelonen ger ett sänkt blodtryck och att den stödjer hjärtat när människan utsätts för stress. Tack vare att citrullinet ger en underbar effekt då det omvandlar giftig ammoniak till urea. Tack vare vattenmelonen kan vi upprätthålla sunda blodkärl och normalt blodtryck och minska risken för hjärt och kärl sjukdomar.

Så fortsätt frossa i vattenmelon.

photo-1425543033754-7d8f86ea397d

Hur hittar du rätt vattenmelon. Välj gärna en ekologisk melon men hur vet du att den är god och mogen?

-Leta efter bruna fläckar som är spindelnätsliknande, detta betyder att blomman pollinerats mycket och ger en sötare frukt. Undvik dock vanliga bruna fläckar då detta kan tyda på ett frukten blivit skadad.

-Leta efter stora gula fläckar. Ju större och gulare desto mer mogen är melonen, de små vita fläckarna ska man undvika.

-Om melonen har en skrumpen grönbrun stjälk tyder detta på mognad. Om stjälken är grön och hård är den troligtvis omogen.

-Det sägs att vattenmelonens form påverkar smaken, man ska leta efter de klotrunda formerna då de mer avlånga sägs vara vattniga.

-En tung vattenmelon är ett bra tecken, är den lätt är risken att fruktköttet torkat ut. Om du bankar lite på melonen ska du höra ett dovt och ihåligt ljud. Om det låter stumt är den antagligen övermogen eller omogen och torr.

photo-1530552058182-25b4cee7de13

Så leta efter de bästa vattenmelonsrecepten för det finns en hel del gott du kan använda vattenmelonen till. Njut och låt den hjälpa till att svalka dig i denna hettan , ät vattenmelon!

Namasté /Ronja