Har du en fyrbent vän där hemma? Kanske inte fyra ben, men ändå en vän. Då kan du skatta dig lycklig. Att ha ett husdjur kan faktiskt bidra med ökad hälsa. För många är våra husdjur så mycket mer än bara gos och lek. Det blir för många en familjemedlem som man håller kär. Visste du att lyckohormonet oxytocin frigörs bara man tittar på sitt husdjur? Detta  är alltså samma hormon som frigörs när man blir förälskad,  vilket i sin tur minskar stresshormonet kortisol. Vilket djur spelar ingen roll, det viktiga är att man hittar ett djur som passar just dig och den positiva relationen ni delar.

photo-1415369629372-26f2fe60c467

Man har även kunnat se i forskning att hundar har en lugnande effekt på krigsveteraner och studier har även gjorts på människor som fått ta med sin hund på jobbet, detta har visat sig ge lägre stressnivåer än vad kollegorna haft. Så djuret kan göra underverk för att sänka våra stresshormoner.

Att prata ut med någon kan ibland visa sig vara svårt men många påstår att de har betydligt lättare att prata med djur än med människor. Djur dömer oss inte och många djur kan visa sympati och trösta oss när vi är ledsna. Det är många gånger då djuren är bättre människokännare än vad människor är.

photo-1512068428481-cf167c9f2bd8

Djur kan oftast hjälpa oss med den fysiska biten och framförallt hjälper hundarna oss då de själva behöver ut och gå på promenader. Visste ni att en studie i Australien visar att personer som äger husdjur har lägre nivåer av fetter och skadligt kolesterol i blodet? Även blodtrycket har visat sig vara lägre hos husdjursägare enligt en brittisk undersökning.

Det har också visat sig att pälsdjur kan förhindra allergier om man som barn får växa upp med dem. Spädbarn som vistas bland hundar och katter drabbas av färre förkylningar och öroninflammation under sitt första levnadsår visar studier. Immunförsvaret ökar och risken att utveckla astma, allergier och eksem minskar.

photo-1450778869180-41d0601e046e

Husdjur hjälper oss även med vårt sociala liv. Vi samtalar gärna om våra husdjur och hittar beröringspunkter genom dem. Djuren tenderar att göra oss mer vänligt inställda till andra och förbättrar vår samarbetsförmåga visar forskning på.

Till sist minskar husdjuren risken för depression. Djuren ger oss villkorslös kärlek, stärker vår självkänsla, ger oss en meningsfull vardag med ansvar och ser till att vi inte är ensamma.

Länge leve husdjuren som är så mycket mer än bara ett djur, dem är en i familjen!

photo-1512483652399-7a1f99aa0dd3

Namasté /Ronja