I går var vi många som firade midsommar och redan nu eller snart är det många som ska gå på semester. Hur laddar du inför semester och varför inte prova ett annat upplägg i år?

photo-1470192581780-bf0a1cb67135

Det är många som arbetat hårt in det sista, och längtar efter semestern. När semestern väl kommer är det lätt att man känner sig helt matt, slutkörd och sliten. I stället för att ladda batterierna är det många som håller ett högt tempo under semestern. Många ökar sitt alkoholintag, bränner mer pengar, äter onyttigare, och försöker fylla semestern med aktiviteter för familjen. Detta kan ibland sluta med att vi känner oss ännu mer slitna efter semestern och obehaget att gå tillbaka till jobbet efter ett visst antal veckor kan då öka.

Varför inte satsa på dig själv detta året? Investera i dig själv och passa på att använda semestern till att boosta dig själv. Ofta har vi massor utav föreställningar av hur en semester borde se ut och vi jämför oss ofta på sociala medier men det är här det kan vara bra att avsätta en stund för dig själv och lyssna inåt.

photo-1519020024197-b083e45ddd96

Sätt dig ner med penna och papper och försök skriva upp vad just du behöver nu. Under denna semester kanske det känns viktigt att ta hand om din hälsa när du har gott om tid att träna, planer måltider och sova ut. Kanske behöver du mer kvalitetstid med familjen och hur gör man det? Är det genom att fara och flänga överallt eller sänka ribban lite och umgås på ett enklare plan? Kanske lägga ifrån sig tekniken och plocka fram ett spel eller kanske kubb för att få prata, samarbeta och skratta ihop. Behöver du åka på en resa? Eller är detta ett ypperligt tillfälle att njuta av den svenska naturen, varför inte prova på att campa och vara närmare naturen? Ska du verkligen vända på dygnet eller få in goda sovvanor och nyttja dagen till max? Kanske är det en kurs du vill gå på eller en bok du velat läsa länge men inte haft tid till innan?  Ska du passa på att träna lite, meditera i stället för att köra på i ett högt tempo och trycka undan oönskade känslor och tankar för att sedan behöva möta dem i dubbel kraft? Vad som känns viktigt för dig under semestern kan bara du avgöra men försöka just att planera upp din semester och se över ditt behov.

photo-1522330351968-f52c97705db7

Kanske du behöver göra upp några dagliga rutiner för att få ut det mesta utav dagen och ha lättare att följa upp det du bestämt dig för. Så lockande tanken av att ”vara utvilad och laddad med ny energi efter semestern” känns.

Att sätta upp planer och rutiner för sig själv under semestern behöver inte utesluta frihet och spontana upptåg. Att ha vissa riktlinjer att följa kan ibland göra att dagarna känns längre och mer innehållsrika, det viktigaste är att du får ut det du vill av din semester och att du sänker ribban. Gå efter vad du vill och inte efter vad alla andra tycker att man ska ägna sin semester åt.

photo-1526724038726-3007ffb8025f

Jag önskar dig en god sommar, en god semester och hoppas att du vågar lyssna inåt på vad just du behöver, just nu.

Namasté/ Ronja