Jag skulle vilja lyfta en viktig satsning som Skåne nu gör på sina vårdcentraler. Skåne har börjat inse vikten av att vårdcentralerna ska kunna erbjuda meditation och mindfulness. Metoden är i första han tänkt för personer med utbrändhet, ångest eller depression. Därför väljer nu Region Skåne att att avsätta tre miljoner kronor för att fler vårdcentraler ska kunna erbjuda mindfulness.

Gilbert Tribo som lade motionen till hälso- och sjukvårdsnämnden menar på att det är bra att vårdcentralerna får ytterligare ett redskap att arbeta med för att kunna möta psykisk ohälsa.

photo-1512361124850-57d67170100b

Gruppbehandling i mindfulness kan ge lika goda effekter mot psykisk ohälsa som enskild KBT behandling visar forskning vid centrum för primärvårdsforskning i Lund. Mindfulness kan i lätta drag beskrivas som en metod för att finna meningsfull närvaro, ro och fokus samtidigt som man lär känna sig själv och sina egna tanke och känslomönster. Religion och mindfulness är inte sammankopplat men för vissa kan man hitta svar på existentiella frågor. Det är helt upp tilldeltagaren hur religiöst man vill göra det.

Att få in mindfulness på vårdcentraler är ett relativt billigt sätt och sparar pengar samtidigt som det bidrar till ökad folkhälsa. Med tanke på hur snabbt psykisk ohälsa växer är detta en utmärkt metod att ta till.

I dag finns det redan vårdcentraler runt om i Skåne som erbjuder mindfulness och det är härligt att nu ännu fler får möjlighet att göra detta. Även fler ungdomsmottagningar börjar lyfta mindfulness och i Blekinge startar ungdomsmottagningar kurser i mindfluness för ungdomar som känner stress och press.

YEc7WB6ASDydBTw6GDlF_antalya-beach-lulu

För många har mindfulness varit ”flummigt” länge nu men det är skönt att den seriösa och stora forskningen som finns idag nu börjar tas på allvar. Jag har själv erfarenhet av mindfulness på vårdcentraler och för mig har det varit en fantastisk hjälp och en av de stora anledningarna att jag själv valde att utbilda mig till mindfulnessinstruktör så att fler kan bli hjälpta. Vill du veta mer om mindfulness är du hjärtligt välkommen att kontakta mig. Du hittar mer information om mig på HelhetsAkademins hemsida, HÄR.

Namasté / Ronja.