Hur rörlig är du och framför allt hur rör du dig?

IMG_9453-1

Att träffa Jordan Bloom var verkligen spännande då han gav oss nya perspektiv på kroppens rörelse. Under torsdagskvällen hade vi ett intensivt yogapass fullproppat med nya spännande övningar mestadels för axlarna. I två och en halv timme fick vi utforska våra axlar på ett nytt sätt. Jordan förklarade hur man lekte och experimenterade sig fram i yogan och hur man lätt kunde göra en rörelse annorlunda och ny genom att bara förändra den lite, kanske genom att bara vrida händerna åt ett annat håll.

Han menar att på detta sättet utmanar man kroppen och kan blanda de traditionella övningarna med nya och innovativa övningar för att yogan ska bli mer utmanande och inte bli till något ”tråkigt”.

IMG_9454-1IMG_9460-1

Jordan visade inte på avancerad nivå utan bröt ner en avancerad övning till många små övningar som så småningom kan göra att man kan ta sig till den avancerade övningen. I stället för att kasta sig på en svår övning och riskera skador kan man i stället bryta ner övningen i många små delar för att sedan bygga upp den på ett tryggt, stabilt och spännande sätt. Jordan säger att om vi kastar oss på det svåra slutresultatet missar vi alla små godbitar och guldklimpar på vägen som kan utveckla oss ännu bättre och skonsammare.

Två och en halv timme tycktes flyga förbi och alla verkade inspirerade att fortsätta utforska yogan på ett nytt plan med nya idéer om hur man kan yoga på ett lekfullt sätt.

IMG_9459-1IMG_9456-1

I dagens samhälle är vi otroligt stela i nacke, axlar, rygg och bröstkorg och det är kanske inte så konstigt när vi tagit bort den naturliga rörelsen som människan är skapt för och ersatt den med hängande och kutryggade positioner framför dator, mobil och en hel del stillasittande. Men vi kan med hjälp av yoga hitta tillbaka till rörelseglädje och mjuka upp vår stela kroppsdelar igen. Jordan vill att vi ska få in små rörelse i vardagen som kan göra stor skillnad i det långa loppet.

IMG_9452-1IMG_9450-1

På fredagen höll Jordan även en workshop under en heldag. Jag hade tyvärr själv inte möjligheten att vara med men har hört från andra att den var lika fullproppad och fylld av spännande övningar. Det var här viktigt att testa sin kropp för att se vilka styrkor och svagheter man har för att kunna jobba med dessa. Till exempel är det några som har hög rörlighet men måste jobba mer med sin styrka.

IMG_9458-1IMG_9451-1

Jag kan varmt rekommendera att ta chansen att gå på Jordan Blooms workshop om du någon gång får möjlighet. Jordan är väldigt pedagogisk och duktig samtidigt som han har glimten i ögat och bjuder på många skratt. Jordan pratar engelska men det var lätt att förstå honom och han visar och guidar en in i övningarna på ett väldigt bra sätt. Jag kan inte säga annat än att träningsvärken är enormt påtaglig och suget efter yogan ökat på. Det var en ynnest att få träna med Jordan och vi är tacksamma och glada att vi fick den chansen.

IMG_9455-1

Namasté /Ronja