”Det är fantastiskt att få vara med på den resan, få kontakt med både mamman men även med det ofödda barnet,” berättar Maria med med en kärleksfull blick.

Maria Lejon är en av yogainstruktörerna på HelhetsAkademin, dessutom anordnar hon kurser i bland annat gravidyoga och yoga efter förlossningen. Marias yogaresa började ute på fotbollsplanen. Hon berättar att hon var elitidrottare men att hon fick lämna träningen och jobbet när hon gick in i väggen. Maria ville trots sin utbrändhet fortsätta utförandet av fysisk aktivitet, hon försökte ta promenader, och styrketräna med sitt fotbollslag. En dag bestämde hon sig för att prova på yoga som fanns på gymmet. Maria berättar att hennes första yogapass var hemska då hon utförde dem med prestationsinriktning. Snart lärde sig dock Maria att yogan kunde vara så mycket mer, något djupare. Efter bara ca ett år av yoga fick hon frågan om hon ville ta över och hålla i yogan själv. Hon förstår inte riktigt nu hur hon kunde tacka ja, men är glad att hennes vägar ledde henne in i yogavärlden. Maria utbildade sig sedan till Viryayoga-instruktör. Det var fokusen på biomekanik och tanken om en hållbar yogakropp som lockade henne mest. Än idag är Maria glad att hon valde just den yogaformen som kändes helt rätt redan då.

Senare har Maria byggt på sin utbildning och idag är den gravida kvinnan i fokus på hennes kurser. Du kan komma på gravidyogan i vilken fas av graviditeten du än befinner dig i. Övningarna anpassas individuellt efter vad just du behöver och klarar av.

”Gravidyogan blir nästan som en mammagrupp men med yogan som grund. I detta forum kan vi också skapa ett fantastiskt nätverk mellan oss mammor och kvinnor. Vi delar erfarenheter och upplevelser med varandra. Vi förstår varandra och kan hitta en gemenskap och härlig energi,” berättar Maria. I gravidyogan är det ett stort fokus på andningen och man får med sig andningsredskap som man kan ha stor nytta av under förlossningen. Du får även knyta an till barnet inne i magen. Även Maria känner ett starkt band med barnet och mamma som hon upplever som helt fantastiskt även efter att barnet fötts.

Flera som går på gravidyogan berättar att dem mår mycket bättre efter yogan men att vissa inte vågat komma då dem kunnat må dåligt i sin graviditet, till exempel illamående. Maria vet hur det är att vara gravid och vet att det är viktigt att anpassa yogan efter måendet just idag. Det är ett mycket lugnare yogapass med en lång avslappning efteråt. Maria menar på att man borde våga att komma hit trots att man ibland mår sämre. Även om man inte orkar göra så mycket så kan man må bättre efteråt. För många har det blivit en stund av egen tid och att få landa in i sig själv med sin bebis i magen i en härlig grupp där man förstår varandra. Redan nu på lördag 17/3-18 drar nästa gravidyogakurs igång.

Efter förlossningen håller även Maria yoga med de nyblivna mammorna tillsammans med deras barn där det är stor fokus på att att bygga upp bäckenbotten och de djupa magmusklerna. Yogan blir personligt anpassad på bebisens villkor.

Maria berättar att hon även samarbetar med en förlossningsläkare och att de tidigare satt ihop endagarskurser för den gravida och dess partner där man får lära sig mer, vad man har att förvänta sig och hur man ska hantera förlossningen tillsammans. Maria planerar just nu en sådan dag så håll utkik då den planeras hållas i april.

”Detta är ett fantastisk forum för att bygga broar med andra deltagare, dig själv och med ditt barn. Öka din medvetenhet och lyssna inåt”

Är du inte gravid men vill ändå gå på Marias yoga så håller hon även i Yoga grund, Yoga Flow och Viryayoga. Du kan läsa mer om Maria Lejon HÄR. Hennes kurser som kommer kan du läsa mer om HÄR.