I går var det som de flesta vet alla hjärtans dag. Jag testade ett recept som vi gärna delar med oss av. Nyttiga dadelbollar / dadeltryffel utformade som populära cake pops. Dessa läckerbitar är dessutom nötfria, glutenfria, mejerifria och fria från raffinerat socker.

IMG_8622

Grund recept: ca 10 st (beroende på storlek)

10st färska dadlar

1 msk kokosolja (gärna smakfri)

1 msk kakao

1 nypa salt

1 nypa vaniljpulver

IMG_8623

*Mixa allt med en matberedare ordentligt tills det blir en sammanhängande smet. Smaksätt sedan så som du själv vill. Jag delade smeten i två delar och smaksatte den en ena med torkade, hackade tranbär och den andra med Holistic lingonpulver samt lakritspulver. Sedan valde jag att fylla silikonformar för fin form (en med hjärtan och en med rund form.) Jag frös in formarna en stund för att dadelsmeten skulle stelna till.

IMG_8621

Smält sedan mörk choklad (minst 70%). Jag bröt grillpinnar på mitten och doppade pinnens topp i smält choklad innan jag stoppade in pinnen i det stelnade dadelhjärtat (smaksatt med tranbär). Sedan doppade jag hjärtat i smält choklad och lät det stelna. De dadelbollar (med rund form) jag hade lingon och lakritspulver i rullade jag i lingonpulver och stack in ett avklippt sugrör i. Man kan sedan dekorera sina “pinnar” med snören eller annat efter tyck, jag använde mig av hjärtanklistermärken. Sedan är det bara att äta och njuta och låta de nyttiga cake popsen smälta i munnen. De blir fina, festliga och även lätta att äta utan en massa kladd när de sitter på en pinne.

IMG_8628

Dessa kan med fördel frysas in vilket gör att man kan ha dem liggandes i frysen ett bra tag innan man ska använda dem. Smakerna kan man variera i oändlighet med hjälp av lite fantasi. Varför inte välja detta nyttiga godiset till helgen, perfekta och enkla att förbereda redan nu.

Namaste / Ronja