Prestations baserad självkänsla.

Vi vet att utmattningen idag stadigt ökar i vårt samhället och det är ingen hemlighet att det även sprider sin ner i åldern. Vad det beror på kan vara svårt att förstå. Beror det på sociala medier där man ska visa upp en perfekt yta? Studier, arbetet, stressande situationer eller något annat? En sak vet vi. “En gemensam nämnare för alla utmattade personer är en prestationsbaserad självkänsla”, säger Ewa Hellberg, legitimerad psykolog. Och visst kan vi nog känna igen oss i detta? Vi är ibland väldigt duktiga på att hela tiden prestera och sätta press på oss själva, vi vill gärna ha bekräftelse på att vi är duktiga för att kunna känna oss som bra människor och identifierar oss själva med bekräftelsen vi får.

Ewa Hellberg var själv nära att bli utbränd då hon började känna igen vissa varningssignaler. Hon började då med yoga och upptäckte vilken hjälp yogan var för henne i förebyggande syfte mot utbrändhet. Hon förstod att vården inte alltid var tillräckligt med hjälp och att många behövde mer än bara medicin och dialog. Att prova andra vägar var inte helt fel. Hon pratade då med Wivi-Anne Nyberg (yogalärare och ayurvedisk hälsorådgivare) om att starta upp något tillsamman för utmattade. Wivi-Anne berättar att hon hon själv har haft stor erfarenhet av ett stressat och pressat liv men att hon nu känner sig själv så väl att hon kan känna igen sina varningssignaler i god tid och göra något åt det. Tillsammans med Anne-Charlotte Sandin (yogalärare och samtalsterapeut) startade de upp en kurs för utmattade. Tanken var att dem tillsammans skulle blanda västerländska och österländska metoder för att hjälpa folk att hitta redskap och förståelse för sin utmattning.

IMG_8572

(Wivi-Anne Nyberg & Ewa Hellberg)

Hon fann snart en acceptans i gruppen.

Jag fick träffa en kvinna (anonym) som själv har gått kursen och ville dela med sig. När allt började kännas hopplöst, orken försvann, glädjen sinade och det fanns inte längre något ljus kvar, då förstod hon att hon var totalt utmattad. Hon började jobba med sig själv. Läsa böcker och arbeta hårt för en förändring. Hon såg en flyers om kursen för utmattade och trots att hon själv kommit en bit på vägen i sitt självarbete bestämde hon sig för att gå kursen. Hon ville egentligen inte gå till en grupp då det tog emot att visa sina svaga sidor och dela med sig av sin skörhet till andra, det var läskigt men hon bestämde sig för att ändå prova, då hon ville ha hjälp. Hon fann snart en acceptans i gruppen och kände att det var skönt att dela med sig utan prestation eller dömande blickar. Det var även väldigt givande att höra andras berättelse och få bekräftat att man inte var ensam trots alla deltagarnas olikheter.

Både Wivi-Anne, Ewa och Anne-Charlotte är noga med att skapa en trygg miljö där alla ska ha möjlighet men aldrig bli tvingade att dela med sig. Man dömer inte varandra och det som sägs i rummet stannar i rummet då en stark sekretess gäller. Både Ewa och Wivi-Anne berättar också att det är viktigt att förstå att kursen inte är något man går för att sedan bli frisk, det är början på en ny resa. Man får med sig viktiga redskap, förståelse och medvetenhet men sedan är det viktigt att man själv fortsätter att praktisera för att bygga upp och stärka sig själv.

Även deltagaren beskriver att kursen har varit en introduktion för henne och att yinyogan har varit fantastisk för henne, som en aktiv meditation. Hon har efter kursen fortsatt med yogan då det gett och fortfarande ger henne väldigt mycket.

Dynamisk trygghet i grupp

Kursen bygger mycket på att informera deltagarna om vad som händer i kroppen och i hjärnan vid en utmattning. Psykologiska kunskaper. Väcka sitt medvetande, ayurvedisk kunskapslära,  yoga, sömn, meditation och andningsövningar . Men det som verkar ha gett mesta är det faktum att man är en grupp. Effekten verkar vara slående och grupperna brukar bli väldigt bra med en röd tråd och med olika personligheter skapas en bra dynamik. “Det blir spännande möten och skapar en förståelse och gemenskap. Gruppen har ett begränsat antal deltagare på 12 personer för att alla ska kunna få den hjälp de behöver”, berättar Wivi-Anne och Ewa. Deltagaren själv kan varmt rekommendera andra med utmattningsproblematik att gå kursen på HelhetsAkademin hos kunniga lärare som skapar trygghet.

IMG_8573

Om du är utmattad, känner att du är på väg att bli utmattad eller känner någon annan med behov kan du kontakta Wivi-Anne Nyberg vid frågor eller tankar kring kursen. Du hittar kontaktuppgifterna HÄR.

Du kan även läsa mer om kursen HÄR.

Namaste / Ronja